Početna strana > Hronika > Nebojša Medojević: Đukanović koči put Crne Gore u Evropu
Hronika

Nebojša Medojević: Đukanović koči put Crne Gore u Evropu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. avgust 2011.

PODGORICA - Imali smo otvoreni sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem budući da je naš zajednički cilj da nađemo neko rešenje za status srpskog jezika. Niko iz opozicije, kao ni sam premijer, ne želi da opstruira eventualni dogovor. Ostavili smo vreme za razmišljanje i očekujem da ćemo se najkasnije za dan ili dva naći rešenje - kaže za “Blic” Nebojša Medojević, predsednik crnogorskog Pokreta za promene.

Nebojša Medojević kaže da očekuje da premijer Igor Lukšić neće podleći pritiscima iz DPS.

Kako problem oko statusa srpskog jezika može da se reši ako nijedna strana neće da napravi ustupak?

Moj predlog je da se predmet zove maternji jezik. To bi bio ustupak opoziciji, a ustupak vlasti bio bi taj da se 80 odsto onog što je isto u srpskom, crnogorskom, bosanskom ili hrtvatskom jeziku uči zajedno, a da se 20 odsto razlika uči u drugom fondu časova. Uslov je, naravno, da svi uče sve.

Da li očekujete da premijer Lukšić i opozicija prihvate vaš predlog i hoće li biti pritisaka na premijera iz DPS čiji je član?/

- Lukšić je pokazao dobru volju. Imamo isti cilj. On ima ustavni kapacitet i većinsku podršku unutar DPS da preseče, jedino se Đukanović i Krivokapić protive. Njih dvojica bi nepostizanje dogovora smatrali uspehom jer žele da zaustave evropske integracije budući da EU vrši pritisak da se hapse kriminalci iz Đukanovićeve piramide. Ovako bi on mogao da kaže: “Nećemo u EU ako treba da ugrozimo naš nacionalni identitet”, a to je laž jer ne želi u EU da ne bi morao da hapsi prijatelje.

Može li se dogoditi da datum početka pregovora Crne Gore sa EU bude doveden u pitanje?

- Šanse da dobijemo datum početka pregovora su manje od 10 odsto. Daleko veće šanse ima Srbija ukoliko obnovi dijalog sa Prištinom. Međutim, razlog za to nije status jezika već to što se ništa nije uradilo u borbi protiv organizovanog kriminala.

Iz opozicione Nove srpske demokratije čuje se da bi vanredni izbori bili dobrodošli kao izlaz iz političke krize.

- Vanredni izbori u ovom trenutku ne bi rešili nijedan problem. Naš zadatak kao opozicije je da pokažemo spremnost da rešimo sve uslove koje je Evropa pred nas postavila.

(Blic)