Početna strana > Hronika > Navodni kupac Megatrenda Dejan Đorđević tužio "Danas" zbog "pretrpljenih duševnih bolova"
Hronika

Navodni kupac Megatrenda Dejan Đorđević tužio "Danas" zbog "pretrpljenih duševnih bolova"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. januar 2020.

 Biznismen Dejan Đorđević, poznat javnosti kao neuspeli kupac Megatrenda, tužio je list Danas zbog pretrpljenih duševnih bolova, tražeći odštetu od 500.000 dinara.

Naime, Đorđević je tužio Dan Graf (izdavača Danasa), novinarku Zoricu Miladinović i glavnog i odgovornog urednika Dragoljuba Petrovića zbog tekstova koji, kako se u tužbi navodi, „sadrže neistinite informacije i teške uvredljive tvrdnje kojima se vređa čast i ugled tužioca“.

Prema navodima tužbe, sporni su tekstovi pod naslovom „Ko je biznismen Dejan Đorđević, čiji konzorcijum je kupio Megatrend“ i „Biznismen koji je kupio Megatrend: Iza mene stoji država“ jer je u prvom novinarka pod znacima navoda napisala da je Đorđević završio Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini iako „su to lako proverljive činjenice“.

U vezi sa drugim navedenim tekstom, tužilac ističe da su „očibodeće nedoslednosti između navedenih tekstova“ i da novinarka Zorica Miladinović „potpuno netačno, neobjektivno i nepotpuno izveštava o Dejanu Đorđeviću predstavljajući ga prvenstveno kao biznismena čiji je konzorcijum kupio Univerzitet Megatrend“.

„Ne može da se ne primeti pokušaj svojevrsne demistifikacije ličnosti Dejana Đorđevića isticanjem da je malo poznat široj javnosti. I više je nego primetno neosnovano predstavljanje tužioca kao osobe upitnih finansijskih mogućnosti“, navodi se, između ostalog, u tekstu tužbe i dodaje da je nejasan interes javnosti „da se omalovažava čovek koji ulaže kapital iz Evropske unije“.

Inače, u Osnovnom sudu u Nišu 23. marta će početi postupak po tužbi novinarke dnevnog lista Danas Zorice Miladinović protiv Dejana Đorđevića, koga je osnivač Megatrenda Mića Jovanović krajem novembra prošle godine predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra

U tužbi za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda navedeno je da je Đorđević u „otvorenom pismu“ povodom teksta u Danasu čija je ona autorka izneo niz teških neistina i uvreda sa ciljem narušavanja njenog profesionalnog integriteta.

Đorđević je u „otvorenom pismu“ 4. decembra prošle godine optužio novinarku Miladinović da je lažirala njegovu izjavu koju je iskoristila za pisanje teksta i to tako što je, kako je naveo, “ nabavila telefon i karticu, lažno upisala na kupljenom telefonu ime Dejan Đorđević i zatim se sa tog telefona dopisivala sa drugim svojim telefonom, kako bi podmetnula uredništvu lista da je kontaktirala lice o kome piše“.

On je, istovremeno, direktno i indirektno optužio Danas da „spinuje“, „plasira lažne vesti“, „kreira afere“ i „gazi po investiciji značajnog iznosa kapitala čije je poreklo iz EU“.

„Otvoreno pismo“ nije dostavljeno Danasu.

Zorica Miladinović je negirala Đorđevićeve navode, ističući da za sve što je navela u tekstu ima dokaze.

Podsetimo, Đorđević je u sms prepisci sa našom novinarkom naveo da nemački konzorcijum koji zastupa „postoji“, a da će profesori na Megatrendu ubuduće „raditi bez novca“ jer će im „glavni motiv biti da uče studente, a ne da primaju platu“.

On je kazao da sekretarice Konzervativne reformističke stranke (KRST) čiji je on formalni predsednik, kojima se duguju plate, „treba da rade za ideale“, kao i da je „dekretom smenio“ rukovodstvo te stranke koje ga je prethodno na stranačkoj skupštini razrešilo funkcije predsednika.

Naš list je objavio da je Đorđević pri ulasku u KRST, u kojoj je u aprilu 2018. godine izabran za predsednika, saopštio da ima tri diplome – medicinskog, ekonomskog i pravnog fakulteta.

Na veb sajtu ove stranke bilo je objavljeno da ima dve diplome – Medicinskog fakulteta u Prištini i Pravnog fakulteta u Beogradu, ali su ovi podaci nedavno uklonjeni.

U postupku koji je inicirao pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, u nameri da funkcionere KRST-a tuži za uvredu zbog ocena koje su izneli na Skupštini stranke, tvrdeći između ostalog da Đorđević „nema nijednu fakultetsku diplomu“, on je priložio jednu – Medicinskog fakulteta u Prištini.

Međutim, prema našem istraživanju, u elektronskoj arhivi Univerziteta u Prištini ne postoji podatak da je Đorđević 1998. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu tog univerziteta, kako je navedemo u diplomi, i u čiju je fotokopiju smo imali list uvid.

Istraživanje je pokazalo i da je potpis rektora Univerziteta u Prištini Radivoja Papovića na diplomi – falsifikat.

– To je falsifikat. Slobodno možete da napišete da potpis na diplomi nema veze sa mojim – rekao je Papović, nakon što mu je Danas poslao fotokopiju diplome, a on toj redakciji svoj potpis koji se i na prvi pogled razlikuje od onog na diplomi.

Duševni bolovi jakog intenziteta

„Tužilac je istaknuti član zajednice, poznat u svojoj okolini kao radan, vredan i porodičan čovek, te usled iznošenja neistina ove vrste trpi duševe bolove jakog intenziteta u smislu negativnih efekata, odnosno stida i srama“, navodi se u tužbi Dejana Đorđevića protiv našeg lista.

Raskid ugovora i lažno prijavljivanje

Mića Jovanović je nedelju dana nakon predstavljanja Đorđevića kao zastupnika konzorcijuma koji je kupio Megatrend saopštio da je „prevaren“ i da će zatražiti da se kupoprodajni ugovor raskine, jer odustaje od prodaje univerziteta. „Ispao sam naivan“, kazao je Jovanović za Televiziju N1, dodajući da je pravu sliku o Đorđeviću stekao tek kada su mediji počeli da objavljuju podatke o njemu, a „profesionalci, po njegovom nalogu, proverili takve podatke u Đorđevićevom rodnom Leskovcu, Beogradu i Berlinu“. Đorđević je nedugo potom uhapšen zbog lažnog prijavljivanja o upadu u stan i krađi. Ispostavilo se da nije plaćao stanarinu, pa su vlasnici stana odneli nepokretnosti.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner