Хроника

НАТО распоредио резервне војнике у мисију КФОР на КиМ

Штампа
среда, 21. септембар 2022.

НАТО је распоредио резервне војнике у своју мисију на Косову КФОР, објавио је у среду један од заповедника мисије, уочи истека рока за увођење регистарских ознака које уводе косовске власти а којима се противе локални Срби.

Ранији покушаји да се уведу таблице на већински српском северу Косова довели су до сукоба између полиције и Срба који су летос поставили блокаде на путевима.

Оне су уклоњене када су се у надгледање тог поступка укључили мировњаци НАТО, а косовске власти продужиле рок до 31. октобра.

С приближавањем тог датума расте бојазан од избијања сукоба између Косова и Србије, више од 20 година откад је НАТО бомбардовао Србију како би зауставио насиље над албанском већином на Косову, пише агенција Хина.

„У склопу уобичајеног планирања распореда снага, постоје резерве увежбане за долазак овде“, рекао је заповедник источног сектора КФОР-а, пуковник Кристофер Самулски новинарима у кампу Бондстил.

Око 3.700 НАТО-ових мировњака тренутно је распоређено на Косову како би спречили насиље између етничких Албанаца и Срба.

Амерички официр није прецизирао колико је додатних војника стигло на Косово, али је споменуо јединицу „величине борбене“. Борбена јединица се обично састоји од 500 до 1.000 војника.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]