Хроника

Наставно-научно веће ФОН-а са 83 гласа одлучило да изрекне јавну осуду поводом доктората Синише Малог, за блажу варијанту јавне опомене гласао 21 члан

Штампа
понедељак, 28. октобар 2019.

 Наставно-научно веће Факултета организационих наука (ФОН) усвојило је извештај Етичке комисије ФОН-а о докторату министра финансија Синише Малог, али је уместо предлога да се Малом изрекне мера јавне опомоне, изгласало меру јавне осуде.

У разговору са појединим члановима Наставно-научног већа речено нам је да само изгласавање јавне осуде упућује на то да је препорука ФОН-а да се министру Малом због плагирања поништи докторат.

За опцију јавне опомене гласао је 21 члан Наставно-научног већа, док су за пооштрену меру јавне осуде гласала 83 члана.

Јавна осуда је најтежа мера коју Наставно-научно веће, после извештаја Етичке комисије, може да изрекне.

Представник студената у Наставно-научном већу ФОН-а Мома Ковачевић је после седнице за Н1 објаснио да је данашња одлука порука Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду да се Синиши Малом поништи докторат.

"Очекујемо да Етички одбор, ако иде у смеру одлуке Наставно-научног већа ФОН-а одузме звање доктора Синиши Малом", казао је Ковачевић за Н1.

Подсетимо, у изветштају Етичке комисије, у који је увид имао ЦИНС, наводи се да Комисија није имала довољно чињеница на основу којих би могла донети недвосмислено мишљење о докторату министра финансија Синише Малог и предложила је да се Малом изрекне мера јавне опомене.

Одлука Наставно-научног већа ФОН-а прослеђена је декану тог факултета који ће је, без измена, проследити на коначно одлучивање Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду.

Подсетимо, ректорка Универзитета Иванка Поповић раније је обећала да ће Одбор за професионалну етику до 4. новембра донети коначну одлуку да ли ће Малом доделити докторску титулу или дисертацију прогласити плагијатом.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]