Početna strana > Hronika > Nastavno-naučno veće FON-a sa 83 glasa odlučilo da izrekne javnu osudu povodom doktorata Siniše Malog, za blažu varijantu javne opomene glasao 21 član
Hronika

Nastavno-naučno veće FON-a sa 83 glasa odlučilo da izrekne javnu osudu povodom doktorata Siniše Malog, za blažu varijantu javne opomene glasao 21 član

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 28. oktobar 2019.

 Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izveštaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomone, izglasalo meru javne osude.

U razgovoru sa pojedinim članovima Nastavno-naučnog veća rečeno nam je da samo izglasavanje javne osude upućuje na to da je preporuka FON-a da se ministru Malom zbog plagiranja poništi doktorat.

Za opciju javne opomene glasao je 21 član Nastavno-naučnog veća, dok su za pooštrenu meru javne osude glasala 83 člana.

Javna osuda je najteža mera koju Nastavno-naučno veće, posle izveštaja Etičke komisije, može da izrekne.

Predstavnik studenata u Nastavno-naučnom veću FON-a Moma Kovačević je posle sednice za N1 objasnio da je današnja odluka poruka Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da se Siniši Malom poništi doktorat.

"Očekujemo da Etički odbor, ako ide u smeru odluke Nastavno-naučnog veća FON-a oduzme zvanje doktora Siniši Malom", kazao je Kovačević za N1.

Podsetimo, u izvetštaju Etičke komisije, u koji je uvid imao CINS, navodi se da Komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i predložila je da se Malom izrekne mera javne opomene.

Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a prosleđena je dekanu tog fakulteta koji će je, bez izmena, proslediti na konačno odlučivanje Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Podsetimo, rektorka Univerziteta Ivanka Popović ranije je obećala da će Odbor za profesionalnu etiku do 4. novembra doneti konačnu odluku da li će Malom dodeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner