Хроника

Настављени протести широм Црне Горе: У Цетињском манастиру служен молебан, преко пута манастира окупила се "група грађана да би били сигурни да литије неће бити"; Десетина хиљада људи на литијама у Беранама, Андријевици, Бару, Жабљаку и Подгорици

Штампа
четвртак, 23. јануар 2020.

 У Цетињском манастиру служи се молебан због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Молебан служи владика Методије.

Преко пута Цетињског манастира, на Ћипуру, окупила се група грађана.

Они су се, како кажу њихови представници, окупили да би били сигурни да ће бити испоштован договор да литије неће бити.

Између манастира и цркве на Ћипуру је група полицијаца.

На Цетињу је јуче одржана шетња против литије која је била најављена у организацији Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Митрополија црногорско-приморска је такође јуче уважила сугестију Управе полиције и поручила да литије на Цетињу засад неће бити одржаване.

Литије и молебани у знак протеста против Закона о слободи вјероисповијести се од Божића одржавају четвртком и недјељом.

Литије у Беранама и Андријевици

Неколико хиљада грађана Берана и овог четвртка, предвођени црквеним великодостојницима, прошетало је у мирној литији од центра града до манастира Ђурђеви ступови.

Полиција је као и раније регулисала саобраћај и омогућавала несметан пролазак на свим раскрсницама.

Литију је предводио Никола Кнежевић, обучен у црногорску народну ношњу, док су за њим грађани носили велики транспарент са натписом "Беране је чврсте воље да сачува богомоље" који је био у знаку тробојке и црногорског и српског грба.

И у Андријевици је око 2.000 грађана, носећи транспарент "Само слога светиње спасава" прошетало у литији од моста на ријеци Злоречици дужином читаве вароши, до храма у парку на Књажевцу, гдје је молебан служио епископ будимљанско- никшићки Јоаникије.

Литије у Беранама и Андријевици протекле су мирно, само уз повике "Не дамо светиње".

И југ Црне Горе вечерас је преплављен литијама.

Становнци Сутомора кренили су ка Бару и цркви Светог Јована Владимира. Величаствена литија украшена је бакљама и пјесмама о Косову.

Литија из Страшевине кренула је Никшићу и храму Светог Василија Острошког.

Мојковац истрајан у одбрани светиња!

Преко хиљаду грађана Мојковца учествовало је у литији од Храма Христовог Рождества до центра града. Оволика масовност само је доказ да ни Мојковац неће дозволити отимање својих богомоља.

Глас се чује са Дурмитора: Светиња се бранит мора

Забљачани су и данас величанственом литијом показали да неће одустати од својих светиња и да ће се мирним питем борити против срамног Закона о слободи вјероисповијести.

Више стотина грађана Жабљака упркос ниским температурама вечерас је узела учешће у литији. 

Литија у Подгорици: "Храмови нису само грађевине и културна добра..."

Литије се од Божића организују четвртком и недјељом у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести

Свештенство Митрополије црногорско-приморске (МЦП) и грађани кренули су од Храма Христовог Васрсења у литију улицама Подгорице.

Они су раније стигли код Храма Христовог Васкрсења, а ишли су од цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња Горица.

Литији су се раније придружили и грађани који су из Круса кренули у 16 часова до цркве у Берима, а потом до Доње Горице, као и грађани који су у 17 часова кренули из манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори.

Прије поласка из Доње Горице према Храму Христовог Васкрсења грађанима је поручено да су се скупили да посвједоче да храмови нису само грађевине и културна добра, него и извори благодати.

"Зато их морамо сачувати за покољења", поручено је учесницима литије, уз молитву да све прође мирно као и до сада.

Учесници су у глас скандирали "Не дамо светиње".

Река људи у Подгорици - досад најмасовнија литија

Свештенство Митрополије црногорско-приморске и грађани кренули су од Храма Христовог Васрсења у до сада најмасовнију литију на улицама Подгорице.

Претходно се хиљадама грађана испред Саборног храма прикључила литија која је у 17 часова кренула из манастира Успенија пресвете Богородице на Дајбабској гори, као и литија из Љешанске нахије, из Круса, коју од 16 часова предводи свештеник Предраг Шц́епановиц́.

На литију у главном граду Црне Горе пристигле су и групе грађана које су се такође специјално окупиле из разних дјелова града Подгорице - Маслина, Коника, Старог аеродрома...

Молитвену литију улицама Подгорице предводи протосинђел Сергије Рекиц́, настојатељ манастира Острог.

Пре поласка из Доње Горице према Храму Христовог Васкрсења грађанима је поручено да су се скупили да посведоче да храмови нису само грађевине и културна добра, него и извори благодати.

"Зато их морамо сачувати за покољења", поручено је учесницима литије, уз молитву да све прође мирно као и до сада.

(Вјести-ИН4С)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]