уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Наша Србија: Недеља руског језика и културе у Србији од 25 - 30. октобра 2016.
Хроника

Наша Србија: Недеља руског језика и културе у Србији од 25 - 30. октобра 2016.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 24. октобар 2016.

 Руска федерална агенција за послове Заједнице независних држава и сународника који живе у иностранству и за рад на међународној хуманитарној сарадњи (Россотрудничество), заједно са партнером Универзитетом „Синергија“и удружењем «Наша Србија» из Београда, реализоваће пројекат „Експертно-методичко и информационо праћење организовања догађаја просветног, образовног и научно-методичког карактера за педагоге у Грчкој, Србији и Црној Гори у циљу побољшања, подржавања и јачања позиција руског језика, као и популаризације руске науке, културе и образовања“.

Пројекат у Србији под називом „Недеља руског језика и културе у Србији“ реализоваће удружење «Наша Србија» из Београда које се бави очувањем српске традиције, културе и језика, а последњих година реализује пројекте који се тичу учвршћивања културних и историјских веза са Русијом као и промовисања руског језика кроз образовне програме и рад са децом и  омладином из Србије и Русије. «Наша Србија» ће уз подршку Руског дома у периоду од 25. до 30. октобра 2016. године реализовати овај пројекат у четири града у Србији (Београд, Сремски Карловци, Нови Сад и Крушевац) чији је главни циљ одржавање комплекса културно-просветних и образовних догађаја за грађане Србије и Русе који живе у Србији.

«Недеља руског језика и културе у Србији» даје значајандопринос у задовољавању језичких, културних и образовних потреба грађана Србије; стимулисању грађана на учење руског језика, учење о култури, науци и образовању, приближавању грађана Србије и Русије у сферама културе и уметности; позитивној комуникацији у круговима младих из Србије и Русије.

Пројекат укључује реализацију више активности, радионица и манифестација које ће, кроз учешће деце и наставника из основних и средњих школа, као и студената и професора факултета у Београду, на јавности занимљив и креативан начин кроз рад са децом и омладином приказати руску културу и језик и традиционалне братске односе Србије и Русије.

Семинар под називом „Пријатељство не познаје границе“ представља окосницу пројекта за чију нам реализацију пријатељску подршку пружају Филолошки факултет универзитета у Београду и Фонд Руски мир из Београда и Новог Сада. На семинарима за наставнике руског језика у три града у Србији говориће предавачи из Русије: Елена Маркова, доктор филолошких наука на универзитету «Синергија» и Л.С. Аткина научни сарадник на Московском градском педагошком универзитету, као и предавачи из Србије: Ивана Аврамовић и Анита Манић професори руског језика са Филолошког факултета у Беогарду.Поред предавача, у делегацији из Русије су представници Универзитета Синергија: Михаил Кудинов - директор одељења за јавну комуникацију и Елена Вервекина, сарадница на универзитету.

Програми ове манифестације одвијаће се у Београду, Сремским Карловцима, Новом Саду и Крушевацу.

(НСПМ)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер