Početna strana > Hronika > Narodna stranka: Zbog velikih redova, hitno pojačati kapacitete kovid ambulanti i uvesti telefonsko zakazivanje
Hronika

Narodna stranka: Zbog velikih redova, hitno pojačati kapacitete kovid ambulanti i uvesti telefonsko zakazivanje

PDF Štampa El. pošta
petak, 04. decembar 2020.

Narodna stranka pozvala je danas nadležne da hitno pojačaju kapacitete kovid ambulanti, jer veliki redovi uzrokuju da mnogi bolesnici zbog hladnoće i slabosti odustaju od čekanja i pokušavaju da se sami leče kod kuće, a da im nisu urađeni PCR test, osnovne laboratorijske analize i radiografija pluća.

„Pored organizacije telefonskog zakazivanja i savetovališta, koji mogu da smanje gužve za testiranje i olakšaju da se odvoje pacijenti oboleli od kovida od onih koji to nisu, neophodno je u PCR testiranje uključiti privatne laboratorije o trošku Reprubličkog fonda za zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zdravstvo. 

U saopštenju se ističe da se kapaciteti kovid ambulanti mogu proširiti mobilnim objektima i većim brojem medicinskog osoblja na tim punktovima.

„Kada se uzme u obzir veliki porast broja zaraženih, nedostatak mesta u bolnicama, kao i činjenica da je značajan broj lekara zaražen, jasno je da preopterećenost sistema dovodi u pitanje mogućnost da svi kojima je to neophodno pravovremeno dobiju lekarsku pomoć“, naveo je Odbor Narodne stranke za zdravstvo.

„Pošto je većina bolnica u kovid sistemu, nužno je omogućiti da oboleli od hroničnih i drugih bolesti koje nisu kovid-19 iskoriste svoje pravo na lečenje u privatnim klinikama o trošku RFZO, odnosno od novca koji godinama uplaćuju za zdravstveno osiguranje“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je odgovornost Kriznog štaba i državnih organa, pored loše organizacije, i zbunjivanje građana populističkim a nedoslednim odlukama, od potpunog tromesečnog karantina do odobravanja događaja na kojima se okuplja veliki broj ljudi, a potom optuživanje građane za nedisciplinu i porast boja zaraženih, kao da oni nisu ti koji predlažu i sprovode mere koje bi trebalo da obuzdaju epidemiju.

„Odbor Narodne stranke za zdravstvo zaključuje da je neverovatna i neistinita teza koju plasiraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i neki državni funkcioneri kako građani ne plaćaju lečenje u Srbiji i kako je ono ’besplatno’“, navodi se u saopštenju.

„To je notorna neistina i obmanjivanje javnosti, jer plaćanjem doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje građani odvajaju novac kojim sami finansiraju svoje lečenje“, zaključuje se u saopštenju.

(Narodna stranka)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner