Хроника

Народна странка: Увођење пореза на подруме, шупе и голубарнике доказ је неспособности власти; Порези на некретнине су у Србији међу највећим у Европи

Штампа
петак, 27. новембар 2020.

Одбор Народне странке за привреду и предузетништво саопштио је данас да Министарство финансија додатно оптерећује грађане увођењем пореза на помоћне објекте, јер држава „неодговорно и расипнички“ води финансије и рачун за своју неспособност испоставља грађанима.

„Расипници на власти наметањем већих пореза пуне буџет у одсуству реалних и здравих прихода. Порези на некретнине су у Србији међу највећим у Европи у апсолутним износима, али то власти није довољно, него их још повећава“, наводи се у саопштењу.

Порез на стан у којем живи власник не постоји у Италији, Португалу, Ирској, Грчкој, Мађарској и Хрватској, а у тим државама је животни стандард виши него у Србији, пише у саопштењу.

„Власт у Србији је приликом одређивања пореза на помоћне објекте игнорисала и Устав Србије (члан 91.), који каже да је ‘обавеза плаћања пореза и других дажбина општа и заснива се на економској моћи обвезника'“, навео је Одбор Народне странке за привреду и предузетништво.

Грађани ће од јануара 2021. године плаћати порез на бунаре, резервоаре, котларнице, подруме и шупе за смештај огрева, а пољопривредници ће плаћати и порез на стаје, штале, свињце, кокошињце, голубарнике, амбаре, кошеве, пушнице, кречане и ћумуране, навела је Народна странка.

Није јасно како је власт пропустила да уведе и порез на пољски ве-це. Та могућност ‘озбиљног буџетског прихода’ некако је промакла законодавцу

„Порез је уведен чак и на испусте за стоку, бетонске писте за одлагање чврстог стајњака и надстрешице. Само није јасно како је власт пропустила да уведе и порез на пољски ве-це. Вероватно је та могућност ‘озбиљног буџетског прихода’ некако промакла законодавцу“, наводи се у саопштењу.

„Покушај демантија Министарства финансија је бацање прашине у очи узбуркане јавности јер је неспорна измена члана 6а Закона о порезима на имовину, где уместо досадашњег ‘гараже и гаражна места’ пише ‘гараже и помоћни објекти’. Полако се грађанима извлачи оних 100 евра које смо наводно добили на поклон“, додаје се у саопштењу.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]