Početna strana > Hronika > Narodna stranka: Uvođenje poreza na podrume, šupe i golubarnike dokaz je nesposobnosti vlasti; Porezi na nekretnine su u Srbiji među najvećim u Evropi
Hronika

Narodna stranka: Uvođenje poreza na podrume, šupe i golubarnike dokaz je nesposobnosti vlasti; Porezi na nekretnine su u Srbiji među najvećim u Evropi

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. novembar 2020.

Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo saopštio je danas da Ministarstvo finansija dodatno opterećuje građane uvođenjem poreza na pomoćne objekte, jer država „neodgovorno i rasipnički“ vodi finansije i račun za svoju nesposobnost ispostavlja građanima.

„Rasipnici na vlasti nametanjem većih poreza pune budžet u odsustvu realnih i zdravih prihoda. Porezi na nekretnine su u Srbiji među najvećim u Evropi u apsolutnim iznosima, ali to vlasti nije dovoljno, nego ih još povećava“, navodi se u saopštenju.

Porez na stan u kojem živi vlasnik ne postoji u Italiji, Portugalu, Irskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, a u tim državama je životni standard viši nego u Srbiji, piše u saopštenju.

„Vlast u Srbiji je prilikom određivanja poreza na pomoćne objekte ignorisala i Ustav Srbije (član 91.), koji kaže da je ‘obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina opšta i zasniva se na ekonomskoj moći obveznika'“, naveo je Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Građani će od januara 2021. godine plaćati porez na bunare, rezervoare, kotlarnice, podrume i šupe za smeštaj ogreva, a poljoprivrednici će plaćati i porez na staje, štale, svinjce, kokošinjce, golubarnike, ambare, koševe, pušnice, krečane i ćumurane, navela je Narodna stranka.

Nije jasno kako je vlast propustila da uvede i porez na poljski ve-ce. Ta mogućnost ‘ozbiljnog budžetskog prihoda’ nekako je promakla zakonodavcu

„Porez je uveden čak i na ispuste za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka i nadstrešice. Samo nije jasno kako je vlast propustila da uvede i porez na poljski ve-ce. Verovatno je ta mogućnost ‘ozbiljnog budžetskog prihoda’ nekako promakla zakonodavcu“, navodi se u saopštenju.

„Pokušaj demantija Ministarstva finansija je bacanje prašine u oči uzburkane javnosti jer je nesporna izmena člana 6a Zakona o porezima na imovinu, gde umesto dosadašnjeg ‘garaže i garažna mesta’ piše ‘garaže i pomoćni objekti’. Polako se građanima izvlači onih 100 evra koje smo navodno dobili na poklon“, dodaje se u saopštenju.

(Danas)