Početna strana > Hronika > Nakon 91 godine, Beograd ostao bez svog simbola - „Pobednika“
Hronika

Nakon 91 godine, Beograd ostao bez svog simbola - „Pobednika“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 10. oktobar 2019.

Spomenik "Pobednik" skinut je sa postamenta na Kalemegdanu i biće odnesen na restauraciju. Zbog skidanja skulpture, gornji grad Beogradske tvrđave bio je zatvoren za posetioce.

Akcija skidanja simbola Beograda završena je, a "Pobednik" je zatim izložen na Carigradskom drumu.

Građani su imali priliku da ceo događaj prate u direktnom prenosu na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da će skulptura "Pobednik" odgovarajućim vozilom biti prevezena u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na konzervaciju i restauraciju.

Navodeći da se radovi na tom spomeniku izvode "planiranom dinamikom", iz zavoda su saopštili da je formiran radni plato oko spomenika kako bi se sprečila oštećenja kamene obloge, dok je na delu uz sam spomenik "pažljivo uklonjen deo kamene obloge kao i betonska podloga".

"Zatim su izvedeni radovi na sanaciji temelja spomenika. Postavljeno je osam bušenih šipova, sa prethodnim izvodjenjem dve istražne jame, a potom je izvedena naglavna armirana greda u vidu zatvorenog prstena oko postojećeg temelja. Ovi radovi su izvedeni kako bi se zaustavilo naravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je posle tih radova, postavljena prostorna, cevasta skela, koja se oslanja na prethodno izbetoniranu naglavnu gredu bez oslanjanja na bilo koji deo postolja ili figure.

"Po postavljanju skele izvršeno je endoskopsko snimanje unutrašnjosti figure kroz već postojeće rupe od metaka. Ovim snimanjem je utvrđeno da se u obe noge nalaze čelične sajle kojom se figura ankerovala za stub", naveli su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Podseća se da je spomenik na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave utvrđen za kulturno dobro 1992. godine, kao i da se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju.

Nakon skidanja bronzane figure, „Pobednik“ će biti odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

 

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać poziva građane da se danas fotografišu sa „Pobednikom“, jer je to, kako ističe za list Danas, možda poslednja prilika da ga vide.

„U slučaju da ‘Pobednik’ bude vraćen Beograđanima, ostaje samo da se mole i strahuju da s ‘Pobednikom’ neće biti isto kao s Trgom republike“, kaže Bastać.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd ističu za Danas da rekonstrukcija „Pobednika“ dolazi u trenutku kada gradske vlasti ne mogu da sprovedu ni rutinsko sređivanje ulica i trgova, a da ne izazovu ozbiljne probleme.

„Ugrađivanje u ‘poslove’, katastrofalno neznanje, nemar i loš kvalitet radova, odsustvo brige za potrebe građana, bahatost i bezobzirnost, sve su to razlozi zbog kojih ni najjednostavnije sređivanje ulica ne može da prođe bez dodatnih radova i popravki“, navode u Inicijativi zbog čega su zabrinuti za kvalitet rekonstrukcije „Pobednika“.

Ideja bila da se Pobednik postavi na Terazijama

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine.

Otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je čak i - osinjak.

(Beta, Danas)