Početna strana > Hronika > Protesti građana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu, Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru, Zrenjaninu, pridružili im se zdravstveni radnici iz kovid bolnica, demonstranti oterali provokatore
Hronika

Protesti građana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu, Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru, Zrenjaninu, pridružili im se zdravstveni radnici iz kovid bolnica, demonstranti oterali provokatore

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. jul 2020.

U nekoliko gradova Srbije - Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Niš, Kragujevcu, Čačku, Zrenjaninu, Kruševcu i Kraljevu održan je miran protest građana. Oni su treći dan zaredom izašli na ulice nezadovoljni stanjem u državi, aktuelnom vlašću i najavljenim novim merama za suzbijanje koronavirusa. Ovog puta primenili su novu strategiju - mirno sedenje na ulicama.

00.11 – Završeni protesti u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

00.03 – Građani ispred skupštine se polako razilaze, i dok neki prave žurku i pevaju “Ko ne skače, taj je Vučić” , drugi skupljaju limenke i papir sa ulice.

00.01 – Mnogi demonstranti u razgovoru sa našim reporterima komentarišu da se sada videlo da je sinoć sve bilo organizovano, a da je večeras bio pravi narodni skup.

23.38 – Dobar deo demonstranata se razišao, javljaju reporteri Nova.rs, neki ka Trgu Nikole Pašića, a jedan deo je otišao kod češke ambasade u Bulevaru kralja Aleksandra.  U Pionirskom parku ima mnogo manje ljudi,  a najviše su skoncentrisani oko ograde ispred skupštine. Neki mašu zastavama Srbije i uzvikuju “izdaja”. Dobacuju policajcima koji stoje na ulazu u skupštinu  “Uuaa”  i “Koga branite”.

22: 31 - Niš: Građani kao i sinoć, gađali plakat i fotografiju Aleksandra Vučića, devojke se grlile sa policijom

Demonstranti koji su se večeras okupili u centru Niša ponovo su se prošetali do prostorija Srpske napredne stranke, gde su, kao i sinoć, gađali plakat i fotografiju predsednika države Aleksandra Vučića.

Građani nisu napadali policiju, a televizijske kamere su zabeležile trenutak kad su devojke koje su protestovale prilazile policajcima kako bi ih zagrlile.

23.25 – Novinaru Nova. rs Vojislavu Milovančeviću ukazana je večeras lekarska pomoć u Urgentnom centru nakon što ga je napala grupa huligana dok je izveštavao sa protesta ispred Skupštine Srbije.  “Pratio sam i snimao šta se dešava na inače mirnom protestu. Video sam neko komešanje u parku kod Skupštine, tada mi je prišla grupa momaka sa kapuljačama. Jedan od njih se, kada je video da snimam, zaleteo ka meni i pitao ‘šta snimaš’. Rekao sam mu da sam novinar i onda me je udario, mislim bokserom. Zamahnuo je dva puta i treću put me je pogodio u potiljak i raskrvario mi je glavu”, rekao je Milovančević.

23.05 – Poznati srpski TV voditelj Ivan Ivanović objavio je na svom Tviteru uznemirujuće fotografije na kojima se vidi foto-aparat umazan krvlju, kao i još jednu na kojoj se vide krvavi peškiri, iz komentar da je večeras pred Skupštinom Srbije pretučen njegov fotoreporter.

22.58 –  Jedna grupa mladih demonstranata zaigrala je kolo ispred skupštine.

22.40 – Građani Novog Sada večeras su u mirnoj protestnoj šetnji Bulevarom Mihajla Pupina ka Varadinskom mostu gde su se zaustavili i blokirali saobraćaj. Potom su se uputili ka Bulevaru cara Lazara, gde su seli ispred Promenade. 

Kako je javila televizija Prva, trenutno se na tim lokacijama nalazi stotinak građana, dok su jake policijske snage rasporedjene oko zgrade Narodne skupštine, kao i ispred predsedništva.

Letele baklje i flaše: Demonstranti oterali provokatore

Grupa provokatora, raspoređena ispred Skupštine Srbije i preko puta na ulazu u Pionirski park napala je večeras demonstrante koji satima mirno protestuju sedeći na ulici.

Grupe mladića potukle suse na ulazu u park, a u koji su prethodno pobacane zapaljene baklje.

Grupa koja je izazvala incident, navodno je oterana, a građani koji mirno protestuju pozivaju sve da se vrate i sednu na ulicu.

Huligani sa kapuljačama razbili glavu reporteru Nova.rs

Novinari Nova.rs i trećeg dana protesta ispred Skupštine Srbije žrtve su nasilja, a ovoga puta su reportera Vojislava Milovančevića napali huligani sa kapuljačama, dok je izveštavao o njihovom opstruiranju mirnog protesta.

Njega su momci u crnim majicama, sa kapuljačama, napali u parku između Vlajkovićeve ulice i zgrade Narodne skupštine, dok je radio svoj posao.

Na Tviteru se večeras pojavio snimak na kom se vidi grupa mlađih muškaraca sa fantomkama, kako napada grupu studenata koji su mirno protestovali pred Skupštinom Srbije.

U opisu snimka je navedeno da su huligani napali i studentkinje.

Jedna grupa mladih demonstranata zaigrala je kolo ispred skupštine

Novi Sad: Kratka blokada Varadinskog mosta

Građani Novog Sada večeras su u mirnoj protestnoj šetnji Bulevarom Mihajla Pupina ka Varadinskom mostu gde su se zaustavili i blokirali saobraćaj. Potom su se uputili ka Bulevaru cara Lazara, gde su seli ispred Promenade. Tokom današnjeg protesta prošetali su gradskim ulicama u znak protesta protiv aktuelne vlasti i načina kako se vodi borba protiv epidemije koronavirusa.

Sedali su nekoliko puta na ulicu da bi na taj način pokazali da su protiv nasilja tokom demonstracija. Tokom protesne šetnje otišli su i pred zgradu policije tražeći puštenje juče uhapšenih demonstranata, pa zatim do u mirnoj protestnoj šetnji Bulevarom Mihajla Pupina ka Varadinskom mostu.

Građani su se okupili na Trgu slobode i pošto su jedno vreme mirno sedeli na platou, krenuli su u šetnju. Na početku šetnje organizatori su se dogovorili da svaki put kada neko baci petardu, oni sednu. To se dogodilo već na početku šetnje kod okretnice kod SNS-a.

Zdravstveni radnici iz kovid bolnica u Beogradu pridružuju se protestu kod Skupštine

Na platou ispred Crkve Svetog Marka grupa lekara i zdravstvenih radnika koji rade u kovid bolnicama u Beogradu, okupila se da uoči večerašnjeg protesta iskažu nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u zdravstvu, a potom će se, kako su za N1 rekli, pridružiti protestu kod Skupštine, jer navode da stoje uz svoj narod u ovom trenutku.

Oni kažu da je zdravstveni sistem pred pucanjem, a da država nije to predvidela i da su lekari zajedno sa građanima žrtvovani.

“Kasno je za zahteve i epidemiološke intervencije, jer su potezi države u poslednjih mesec dana neminovno morali da dovedu do katastrofalne epidemiološke situacije i posledično - potpunog kolapsa zdravstva”, kažu okupljeni.

Dodaju da nisu sigurni da su građani do kraja svesni aktuelne situacije, koja je gora nego što se predstavlja. Svojim skupom žele da motivišu i druge zdravstvene radnike da istupe i ukažu na probleme sa kojima se suočavaju.

Okupljeni zdravstveni radnici nisu želeli da budu snimani, niti fotografisani.

Grupa koja je stajala uz zgradu, koja je pokušala da natera ljude da ustanu, krenula je ka Pionirskom parku.

Jedan mladić je pogođen u glavu plastičnom flašom, i baklja je takođe poletela, navodi naš novinar.

Komešanje ispred Skupštine

Došlo je do komešanja okupljenih između oboda zgrade Skupštine ka Vlajkovićevoj ulici, grupa koja je palila baklje krenula je uz ogradu, ispred stepeništa parlamenta, u park ka Vlajkovićevoj i policija je počela da se postavlja na tom potezu.

Oni su iznenada krenuli u jedan juriš ka ljudima koji su sedeli. Radi se o grupi pristalica Srđana Noga.

Jedna grupa demonstranata tera drugu, momci sa crnim maskama su se pojavili.

Čuje se "Sedi dole".

Policija se drži po strani, nekoliko desetina raspoređeno je uz samu zgradu Skupštine, javlja reporter N1.

Niš: Šetnja do SNS i zagrljaj sa žandarmerijom

Građani Niša su prošetali centralnim gradskim ulicama i više puta u znak protest protiv nasilnih demonstracija seli na pločnik. Drugog dana protesta u Nišu, učesnici su prošli su pored lokalnog suda, do Kliničkog centra, gde su pozdravili medicinske radnike, da bi otišli i do postorija SNS, gde su se nakon kraćih tenzija, izgrlili sa pripadnicima žandarmerije, da bi protest završili ispred Gradske kuće.

Protest je sve vreme bio miran, a novo okupljanje je zakazano za sutra u 19 časova ispred Gradske kuće.

Tokom šetnje građani su se u jednom momentu podelili u dve grupe – jedna je ostala kod Suda, a druga krenula u šetnju niškim bulevarima, do SNS i nazad, da bi se razdvojene grupe opet spojile i zajedno završile protest ispred Gradske kuće.

Napetosti je bilo pred prostorijama SNS, gde su ih dočekali pripadnici žandarmerije. Građani su dovikivali policajcima “Koga vi čuvate?”, a  jaja i flaše su poleteli ka prostorijama.

Međutim, kada su građani seli na trotoar, situacija se smirila. Čak su pojedini građani jednom od pripadnika žandarmerije dali srpsku zastavu i zagrlili ga.

Kusovac: Taktika večeras bolja, nema grupa koje izazivaju incidente

Novinar Zoran Kusovac, koji prisustvuje večerašnjem protestu ispred Narodne skupštine u Beogradu, rekao je da je taktika ovog okupljanja bolja, ali da bez formalne organizacije nema redarske službe čiji zadatak je da sprečava situacije koje se ne mogu kontrolisati.

 Kusovac je za N1 rekao da večeras nije video grupe koje su prethodne večeri bile u prvim redovima, a koje su prema njegovim rečima došle spremne sa kamenicama i prve napale policiju i otpočele sukobe.

22.00 – Jedna grupa demonstranata krenula je ka parkiću pored Skupštine ka Kosovskoj gde je uočena grupa od  desetak mladića sa rančevima i kapuljačama na glavi i skandiraju “skinite kapuljače”.

21.54 – Međutim, dok je Nemanja govorio jedan dečko je uleteo i počeo da viče ” da li mu zaista verujete, čujete šta priča”. Demonstranti su počeli da dobacuju: “Nećemo navijače”. Nemanja, za koga su neki od građana rekli da je pristalica Srđana Noga, bio je okružen nepoznatim nabildovanim muškarcima koji su dečka koji mu je upao dok je govori ubrzo sklonili.

21.50 – “Pozivamo sve lekare, profesore, svi službenike, da dođu. Hoćemo smenu Kriznog staba. Nećemo da slušamo Kona, nećemo ni Đilasa, ni Tadića. Nećemo nikoga jer nas svi lažu”, nastavio je Nemanja.

Građani su se večeras okupili u centru Beograda, Novog Sada i Niša, gde protestuju sedenjem na asfaltu kako bi se distancirali od, kako tvrde, provokatora koji su sinoć izazvali nerede. Protestne šetnje održane su i u Vranju i Kruševcu.

Đurić: Želim da mislim da je predsednik bio nedovoljno informisan

Petar Đurić, sa kojim je reporter N1 razgovarao na protestu ispred Skupštine, rekao je da "ne zna šta da kaže o predsednikovoj izjavi da on 'notorno laže'". "Želim da mislim da je nedovoljno bio informisan, i on i ministar Lončar. Papir je tu koji sve dokazuje, žao mi je što su takvi i kako se ponašaju, to je naša realnost i suština ovog medijskog mraka. Ja sam ovde da se borim za pravdu i za istinu", kaže on.

"Moja reakcija je da niko nema prava da se naljuti na istinu. Otac je mene učio da gledam u 22. vek, kao što ću i ja učiti svog sina, ljudi to vide, prepoznaju, vide da je ovo za ćaleta", rekao je Đurić, koji je na protest došao u majici sa stisnutom pesnicom i natpisom "Ćale, ovo je za tebe!".

Srpski studenti i doktoranti sačekali Vučića ispred rezidencije ambasadora u Parizu.

Transparent: Ti si kovid Srbije.

 

Okupljeni opkolili novinarku: Sedi dole, ua RTS

Jake snage Žandarmerije stacionirane su u Kosovskoj ulici. Sa opremom za suzbijanje demonstracija sede na stepeništu Skupštine Srbije.

Miran protest polako menja atmosferu. Demonstranti skandiraju “Kosovo je srce Srbije”, “Vučiću lopove”.

21.30 – Neko je u masi na plato upalio baklju, ali je to naišlo na ljutitu reakciju okupljenih koji su poručili : Nećemo da rušimo Beograd”

 

U nekoliko gradova Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Vranju i Čačku počelo je okupljanje građana koji su i danas, treći dan za redom, izašli na ulice u znak protesta zbog nezadovoljstva stanjem u državi i najavljenim novim merama za suzbijanje koronavirusa.

Na platou se moglo videti i jedno svešteno lice. NIje hteo da otkrivamo njegov identitet. “Dovoljna je poruka to što sam tu”, kaže on.

19.20 – “Mislim da je dobro što se poslata poruka da se napravi distinkcija između huligana i običnih građana, i da se na taj način pokaže da je na ulici mnogo više mirnih građana. Očekujem da u jednom trenutku može doći do eskalacije kako bi se protesti razbili i na taj način građani odvratili od ponovnog izlaska na ulice”, rekao je za Nova. rs politikolog Vuk Velebit.

– Konjica je stigla na uglu sa Kosovskom ulicom.

19.16 – Plato ispred Skupštine se puni. Građani sede na ulici i u parku, duvaju u pištaljke i tapšu. Mogu se videti transparenti: “Ne nasedaj, sedi”

19.09 – “Imamo po 20 godina. Nećemo nasilje, hoćemo bolju budućnost”, poručuju devojke koje su došle na protest .

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obavešteni da će se "protestovati sedeći" da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Društvenim mrežama šire se pozivi na nastavak protesta u Beogradu, uz slogan - Sedi dole! Najavljuje se i nastavak protesta u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu, kao i u Novom Pazaru, Zrenjaninu...

Građani Novog Sada počeli su da se okupljaju u centru grada gde je najavljeno održavanje protesta.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave, među kojima su “Sram vas bilo”, “Za čiju decu?”, “Pravi Gari zna šta je simbol Novog Sada”.

Građani, kako je juče najavljeno, traže ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Večeras #SediDole jer građani koji ne žele nemire i sukobe treba da se odvoje od angažovanih grupa huligana koji će izazivati sukobe!”, podelio je na svom Tviter nalogu politikolog Vuk Velebit, a sudeći prema brzini kojom se slogan širi društvenom mrežom, malo ko do večeras neće znati da je ideja da se mirni učesnici protesta distanciraju od onih koji napadaju policiju i izazivaju incidente.

Obradović: Brutalna intervencija je znak slabosti režima, upad u Skupštinu nema ni smisla ni efekta, odgovarao bi samo vlastima

Lider Dveri Boško Obradović koji je juče brutalno pretučen od strane Žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra i danas se pojavio na protestu opozicije ispred Narodne Skupštine.

“Sa jedne strane je neprijanto dobiti pendreke od strane Žandarmerije, nije prijatno biti pregažen na ulicama Beograda i svakako nije gledati na društvenim mrežama i medijima sve one scene brutalne intervencije policije ničim izazvane nad mirnim i nenasilnim demonstrantima. Ono što sa druge strane možda jedino pozitivno je u tome što je onakva brutalna intervencija uvek pokazatelj slabosti režima i da se na silu pokuša da se uguši jedan pokret i pokušaj opozicije da dođe do demokratskih promena”, rekao je Obradović.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je za N1 da je "ovo pravi protest, miran i nenasilan". Prema njegovim rečima, upad u Skupštinu nema nikakvog smisla i efekta.

"To će odgovarati samo vlastima da nas prikažu kao nasilnike koji hoće nešto na silu, mi to nećemo, hoćemo samo elementarne demokratske vrednosti", rekao je Obradović.

Građani Niša su prošetali centralnim gradskim ulicama, od Gradska skupštine do Trga kralja Milana, gde su u znak protesta seli na zemlju.

Tokom šetnje su išli u manjim grupama ili parovima, a većina nosi maske.

Pre šetnje, okupljni su seli na plato pred Skupštinom grada, ispred koje je stajala žandarmerija. Jedan od glavnih transparenata je: Naš neprijatelj nije nevidljiv. Posle desetak minuta žandarmerija je povukla, a okupljeni su ih ispratili aplauzom.

Protest protiče mirno, a kako javljaju Južne vesti, većina Nišlija sedi i čuju se pištaljke.

Ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine počelo je okupljanje građana koji su na protest pozivani i danas preko društvenih mreža.

Poziv sugrađanima da večeras u 18h dođu ispred Skupštine Srbije podelio je i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, uz napomenu da obuku bee majice kako bi pokazali ” da nisu ravnozemljaši i huligani i time napraviti jasnu distinkciju između policijskih huškača i nas koji smo došli da iskažemo nezadovoljstvo.”

U Novom Sadu, kako javlja 021.rs, protest se nastavlja večeras u 18h, a okupljanje je na Trgu slobode.

“Južne vesti” takođe javljaju da se protesti večeras nastavljaju u Nišu, Vranju i Leskovcu – kao i da su organizatori poručili svima koji bi da napadaju policiju da ne dolaze.

Najavljeno je da će od večeras protest obezbeđivati Sindikat vojske i policije.

Građani Novog Pazara preko društvenih mreža su od sinoć počeli da pozivaju svoje sugrađane na protest koji su neformalno zakazali za večeras u 19h u centru Novog Pazara.

Jedan od organizatora protesta je Irfan Ugljanin, koji je u razgovoru za naš portal naglasio da je u pitanju mirni protest, kakav i dolikuje građanima ovog grada koji su se našli u jednoj od najtežih situacija od kada ovaj grad postoji.

Tviteraši iz Čačka takođe dele obaveštenje o večerašnjem protestu.

Na društvenim mrežama pojavio se i poziv na protest u Zrenjaninu.

(Agencije)