Početna strana > Hronika > „Koalicija Nada“, Zavetnici i Dveri traže hitnu sednicu skupštine o francusko-nemačkom planu za KiM
Hronika

„Koalicija Nada“, Zavetnici i Dveri traže hitnu sednicu skupštine o francusko-nemačkom planu za KiM

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. januar 2023.

 Poslaničke grupe NADA, Srpska stranka Zavetnici i Dveri - Patriotski blok podneće zahtev predsedniku Narodne skupštine da bez odlaganja sazove vanrednu sednicu parlamenta, na kojoj će biti razmatran francusko-nemački predlog za KiM.

Kako se navodi u saopštenju Zavetnika, predloženi plan predstavlja otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju, „sa ciljem da se naša država trajno odrekne KiM i legalizuje jednostranu secesiju južne pokrajine“.

„Smatramo da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama. Ističemo da Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM. To pitanje je u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan Rezolucijom 1244. Podsećamo da su predstavnici naše tri političke grupacije i predstavnici Pokreta za očuvanje Kosova i Metohije već održali prvi radni sastanak na kojem su definisali buduće korake u pravcu zajedničkog otpora zapadnom ultimatumu. Naša borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije biće odlučna, ozbiljna i odgovorna i u tu svrhu koristićemo sva demokratska, legalna i legitimna sredstva, predviđena Ustavom Srbije“, zaključeno je u zajedničkom saopštenju ovih poslaničkih grupa.

(N1)