Početna strana > Hronika > Na naslovnoj strani hrvatskog „Ekspresa“ Vučić predstavljen kao nacista uz naslov „Ahtung! Hrvatska između tri mini fašizma“
Hronika

Na naslovnoj strani hrvatskog „Ekspresa“ Vučić predstavljen kao nacista uz naslov „Ahtung! Hrvatska između tri mini fašizma“

PDF Štampa El. pošta
petak, 30. septembar 2022.

Hrvatski list "Ekspres" objavio je na najnovijoj naslovnoj strani fotografiju na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa Đorđom Meloni i Viktorom Orbanom, uz naslov „Ahtung! Hrvatska između tri mini fašizma“.

Sve troje obeleženi su nacističkom simbolikom, tako što su im na licima docrtani hitlerovski brkovi u bojama zastave zemalja koje predstavljaju.

Reč je, kako se navodi, o turobnoj analizi Borisa Rašete, koji opisuje motive lidera „antihrvatskih politika iz nama susednih država“.

„Neke su besmislene, ali neke imaju zlokoban uticaj na našu političku stabilnost“, ističe se na naslovnoj strani Expressa.

Reagovanje Ministarstva kulture Srbije

Na ovu situaciju reagovalo je Ministarstvo kulture na čelu sa Majom Gojković, naglašavajući da Hrvatska vodi medijsku kampanju protiv Srbije.

„Najoštrije osuđujem medijsku kampanju koja se kontinuirano vodi u Hrvatskoj protiv Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, a koja je kulminirala sramotnom naslovnom stranom „Ekspresa“ i fotomontažom, kojom se Srbija i predsednik Vučić porede sa nacizmom“, navela je Gojković putem saopštenja.

Kako naglašava, ovakva poređenja predstavljaju uvredu za Srbiju i sve naše građane.

„Takođe, ovo je uvreda i za sve žrtve nacizma, porodice žrtava i njihove potomke, koji su osetili strahote nacizma i podneli ogromne žrtve u borbi protiv ovog zla. Posebno je monstruozno u kontekst nacizma stavljati predsednika Vučića, koji je sam potomak žrtava ustaških zlodela u Drugom svetskom ratu, na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, koja je jedina imala logor u koju su i deca zverski ubijana. Zato je ovakva naslovna strana vrhunac beščašća“, rekla je ministarka kulture.

Kako je zaključila, „inspiratori ovakve kampanje moraju da znaju da nijedna ilustracija koliko god bila bezobzirna i uvredljiva neće sprečiti Srbiju i predsednika Vučića da se bori protiv revizije istorije i rehabilitacije ustaških zločina, i veličanja Nezavisne države Hrvatske“.

(Danas)