Početna strana > Hronika > Kosovski „lokalni izbori“ u organizaciji Prištine: Zatvorena birališta, najveća izlaznost u srpskim sredinama; "Srpska lista" izašla kolektivno na glasanje, dvojica kandidata za gradonačelnike pojavili se sa flasterom preko usta na kojem piše „Stiker“
Hronika

Kosovski „lokalni izbori“ u organizaciji Prištine: Zatvorena birališta, najveća izlaznost u srpskim sredinama; "Srpska lista" izašla kolektivno na glasanje, dvojica kandidata za gradonačelnike pojavili se sa flasterom preko usta na kojem piše „Stiker“

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 17. oktobar 2021.

Na Kosovu su održani lokalni izbori, na kojima se biraju predsednici opština i odbornici skupština u 38 opština, među kojima je deset sa srpskom većinom. Glasačka mesta otvorena su u 7 časova, a zatvorena u 19 časova. Do 16 časova, svoje pravo glasa iskoristilo je 26,89 odsto građana, odnosno 506. 997 upisanih birača. Na severu - najveća izlaznost u opštini severna Mitrovica, najniža u Zubinom Potoku. Srpska lista je rano jutros u Kosovskoj Mitrovici izašla kolektivno na glasanje, i ovog puta. Odluku da ipak izađu na izbore doneli su juče, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, iako su prethodno razmišljali o bojkotu. Podsetimo, na severu KiM izbori su u senci dve bezbednosne i političke krize za kraće od mesec dana. Srbi će svoje predstavnike birati u skoro 20 opština, ali u deset mogu da računaju da će imati mogućnost upravljanja. U tih deset opština ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, od čega 18 srpskih, a osam su predstavnici albanskih stranaka. Kandidati GI Srpski opstanak glasali sa flasterom preko usta na kom je pisalo "Stiker".

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata. Izbore prati 25.000 posmatrača, a pravo glasa ima 1.885.448 birača.

Biračka mesta na lokalnim izborima na Kosovu zatvorena su u 19 časova, a prvi rezultati se očekuju večeras oko 22 časa.

Burim Ahmeti iz CIK-a izjavio je da je sve spremno za prebrojavanje glasova, koje će početi odmah po zatvaranju biračkih mesta.

Do 16 časova, svoje pravo glasa iskoristilo je 26,89 odsto građana, odnosno 506. 997 upisanih birača.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Izlaznost na lokalnim izborima na Kosovu: Severna Mitrovica prva, Dragaš poslednji

Po izlaznosti na lokalne izbore na Kosovu, opština Severna Mitrovica vodi sa 31 odsto, iza nje je opština Zvečan sa oko 30, a zatim opština Leposavić sa 21 procentom izašlih birača.

Na poslednjem mestu po izlaznosti je opština Dragaš sa izlaznošću od 4,9 odsto.

Opšta je ocena posmatrača lokalnih izbora da je do sada izlaznost bila manja u odnosu na prethodne lokalne izbore 2017. godine.

Biračka mesta za izbore za gradonačelnike i odbornike skupština opština na Kosovu otvorena su u 7 časova, a pravo glasa ima 1.885.448 birača.

Predsednik CIK-a Krešnik Radonjići je rekao da prema informacijama iz opštinskih izbornih komisija do sada nije bilo problema i nepravilnosti koje bi mogle imati uticaja na tok izbora.

Najviši odziv u dosadašnjem periodu zabeležen je u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Prema podacima CIK Kosova, na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkih mesta.

Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena.

Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno i za jednog kandidata za odbornika opštine.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Glasačka mesta biće zatvorena u 19 sati.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi jutros je na prvoj konferenciji za medije saopštio da su otvoreni svi glasački centri na Kosovu.

Interno raseljeni u velikom broju jutros su krenuli na Kosovo na glasanje, javili su sa portala Kosovo online. 

Kako navode, u Beogradu sa parkinga kod „Sava Centra“ autobusi su krenuli u 7 časova, kao i iz Kragujevca. Iz Niša, sa platoa kod Tempa polazak je bio u 8 sati.

Pored ovih polazaka autobusom, veliki broj građana se prijavio za odlazak na glasanje na lokalnim izborima sopstvenim prevozom, iz predostrožnosti zbog kovida.

Svi oni su se prijavili da glasaju u sredinama koje su morali da napuste. Ima prijavljenih za glasanje u gotovo svim opštinama, od severa Kosmeta do Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije.

Autobusi sa interno raseljenima put KiM su se uputili i iz Jagodine, Keuševca, Kraljeva, Smedereva.

DND: Izborni proces teče mirno i bez problema

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DND) objavila je danas da prati izborni proces sa 110 posmatrača na biračkim mestima širom Kosova i da se do sada sve odvija mirno i bez problema.

Prema informacijama koje ima ta koalicija, 80 odsto biračkih mesta dostupno je osobama sa fizičkim invaliditetom, a propagandni materijal nije pronađen u krugu od 100 metara od glasačkim mesta.

Prema rečima posmatrača, 96 posto biračkih centara i biračkih mesta je dezinfikovano pre otvaranja, dok su uputstva o tome kako bezbedno glasati u skladu sa merama protiv kovida na snazi postavljena u 95 odsto biračkih mesta.

Bezbednost izbornog procesa nadgleda kosovska policija koja je prisutna na ulazu u gotovo svakog biračkog centra.

Eljezi: Dozvoljeno glasanje sa ličnim kartama kojima je istekao rok važenja

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi potvrdio je za Kosovo onlajn da je na današnjim redovnim lokalnim izborima na Kosovu dozvoljeno glasanje sa ličnim kartama kojima je istekao rok važenja.

Istakao je da se u srpskim sredinama na Kosovu glasa isključivo sa kosovskim dokumentima.

“I u ovom izbornom procesu, Centralna izborna komisija je donela odluku da građanima Kosova omogući da glasaju sa ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, ali se radi o dokumentima Republike Kosovo. Razlog donošenja ovakve odluke je zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog pandemije koronavirusa, odlučilo da se isteklim dokumentima produži rok važenja za još šest meseci”, rekao je Eljezi.

Istovremeno nam je predsednik Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići potvrdio da se izborni proces na celoj teritoriji Kosova odvija nesmetano. Naveo je nekoliko zanemarljivih problema na terenu poput nestanka električne energije na jednom biračkom mestu, kao i žalbi građana da nisu na biračkom spisku.

“Do sada sve ide regularno prema našem planu i nema izveštaja o nekim većim neregularnostima. Mi smo angažovani da se poštuju sve antikovid mere. Što se tiče preliminarnih rezultata o procentu izlaznosti, s njima ćemo izaći  u 19 i 30”, kazao je Radonjići.

Naredni, četvrti presek Centralne izborne komisije održaće se u 19:30, dok će peta konferencija, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata biti zakazana blagovremeno.

Posmatrači EU: Lokalni izbori na Kosovu protiču u najboljem redu

Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl ocenio je da izborni proces na današnjim lokalnim izborima protiče „u najboljem redu“.

Mandl je novinarima u Severnoj Mitrovici rekao da do sada nisu zapazili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova.

„Na osnovu onoga što već znamo, izbori teku po pravilima širom Kosova“, kazao je Mandl i dodao da će i prebrojavanje glasova biti značajno za posmatračku misiju EU.

Mandl je pozvao građane s pravom glasa da iskoriste to pravo i glasaju do 19 časova do kada su otvorena biračka mesta.

Posmatračka misija EU na Kosovu ima oko 100 članova.

DND: Manji odziv glasača na Kosovu u poređenju sa izborima 2017. godine

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DND) objavila je danas da je glasanje na lokalnim izborima na Kosovu do podneva u znaku manjeg odziva birača u poređenju sa 2017. godinom, s izuzetkom opština na severu, gde je prosečna izlaznost tri puta veća u odnosu na druge opštine.

„Teškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku prisutne su i na ovim izborima. Do danas je na više od trećine biračkih mesta širom zemlje prijavljeno jedan do 10 slučajeva u kojima građani nisu našli svoje ime na biračkom spisku“, rekli su iz DND, koja sa 110 posmatrača prati izbore.

Kako javljaju mediji sa lica mesta, izlaznost na izbore je u porastu od 13 časova.

 

Posmatrači nisu prijavili nijedan slučaj pritiska birača i nisu zabeležili prisustvo visokih političkih zvaničnika na biračkim mestima.

Glasao premijer Kosova Aljbin Kurti

15.45 – Kosovski premijer Aljbin Kurti glasao je na izbornom mestu u Prištini.

Šef posmatračke misije EU: Nismo zapazili veće nepravilnosti

15.15 – Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl ocenio je da izborni proces na današnjim lokalnim izborima protiče „u najboljem redu“.

Mandl je novinarima u Severnoj Mitrovici rekao da do sada nisu zapazili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova. „Na osnovu onoga što već znamo, izbori teku po pravilima širom Kosova“, kazao je Mandl i dodao da će i prebrojavanje glasova biti značajno za posmatračku misiju EU. Mandl je pozvao građane s pravom glasa da iskoriste to pravo i glasaju do 19 časova do kada su otvorena biračka mesta.

Posmatračka misija EU na Kosovu ima oko 100 članova.

DND: Manji odziv nego 2017.

14:40 – Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DND) objavila je da je glasanje na lokalnim izborima na Kosovu do podneva u znaku manjeg odziva birača u poređenju sa 2017. godinom, s izuzetkom opština na severu, gde je prosečna izlaznost tri puta veća u odnosu na druge opštine.

„Teškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku prisutne su i na ovim izborima. Do danas je na više od trećine biračkih mesta širom zemlje prijavljeno jedan do 10 slučajeva u kojima gradjani nisu našli svoje ime na biračkom spisku“, rekli su iz DND, koja sa 110 posmatrača prati izbore.

Kako javljaju mediji sa lica mesta, izlaznost na izbore je u porastu od 13 časova.

Posmatrači nisu prijavili nijedan slučaj pritiska birača i nisu zabeležili prisustvo visokih političkih zvaničnika na biračkim mestima.

14.20 – Reporterka N1 razgovarala je sa građanima Kosovske Mitrovice. Pogledajte šta oni očekuju od ovih izbora:

Na severu, najviša izlaznost u severnoj Mitrovici, najniža u Zubinom Potoku

14:15 – Kako javlja reporterka N1, izborni dan na Kosovu protiče uglavnom mirno. Bilo je pet ili šest privođenja na Kosovu u vezi sa kršenjem izbornih propisa – četiri čoveka su provedena u Klokotu i jedan u Gnjilanu.

Najveća izlaznost na severu je u opštini severna Mitrovica – nešto više od 30 procenata, a najniža u Zubinom Potoku – nešto više od 15 odsto, navodi reporterka N1 koja se nalazi u Kosovkoj Mitrovici.

Šef Kancelarije EU o posmatračima u srpskim sredinama

13:40 – Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog prati proces lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Ekonomia Onlajn.

Tokom posete biračkom mestu u školi „Ismailj Ćemailji“ u Prištini, rekao je da su izbori važni za demokratiju i govorio o tome kako protiče izborni dan na Severu Kosova.

„Ranije smo odredili jedan broj dugoročnih posmatrača za srpske opštine i danas ćemo poslati posmatrače koji će ostati kraće. Naravno, trebalo bi spomenuti i brojne međunarodne organizacije koje pomažu. Takođe, i mnoge ambasade koje nisu deo EU. Za mene je veoma važno da postoji dobar napredak u svim opštinama. Naravno, srpske opštine su deo Kosova, deo demokratije, pa učestvuju na izborima. Opštine su deo kosovskog sistema”, rekao je Sunjog.

12:08 – Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, iskoristila je danas svoje biračko pravo na Tehničkom fakultetu u Prištini, gde je oko podneva glasala za izbor gradonačelnika i novo opštinsko rukovodstvo.

Nakon glasanja pozvala je građane da izađu u velikom broju na birališta, istovremeno ističući da moraju voditi računa o antikovid merama koje su na snazi.

Do 11 časova izlaznost na Kosovu oko osam odsto

11:50 – Do 11 časova glasalo je 8,29%, odnosno 147.780 glasača, saopštio je CIK Kosova.

Što se tiče opština na Severu, najveća je izlaznost u Severnoj Mitrovici 30,96%, zatim u u Zvečanu 29,42%, u Leposaviću 19,9%, i u Zubinom Potoku 15,50%.

U Severnoj Mitrovici glasalo 5,486 ljudi – obrađeno 100%,  Zubinom Potoku 926 – obrađeno 94,07%, u Zvečanu glasalo 2,024 – obrađeno 100% i Leposaviću 1.899 – obrađeno 75,2%.

Izlaznost u Gračanici je 13,16%, u Novom Brdu je 15,75%, u Ranilugu 12,04%, Partešu 10,53%, Klokotu 9,22%, Štrpcu 12,65%.

9:40 – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj prvi je lider albanskih parlamentarnih stranaka koji je glasao i pozvao građane Kosova da iskoriste pravo glasanja za gradonačelnike i odbornike opština. „Glasao sam, opštinsko upravljanje je veoma važno. Izadjite i glasajte, ne ostavljajte glas kod kuće“, rekao je on.

9:35 – Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DND) objavila je danas da prati izborni proces sa 110 posmatrača na biračkim mestima širom Kosova i da se do sada sve odvija mirno i bez problema. Prema informacijama koje ima ta koalicija, 80 odsto biračkih mesta dostupno je osobama sa fizičkim invaliditetom, a propagandni materijal nije pronadjen u krugu od 100 metara od glasačkim mesta.

Prema rečima posmatrača, 96 posto biračkih centara i biračkih mesta je dezinfikovano pre otvaranja, dok su uputstva o tome kako bezbedno glasati u skladu sa merama protiv kovida na snazi postavljena u 95 odsto biračkih mesta. Bezbednost izbornog procesa nadgleda kosovska policija koja je prisutna na ulazu u gotovo svakog biračkog centra.

9:20 – Samostalni kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović glasao je nešto posle 9 časova u biračkom centru u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, javlja RTV KiM.

On je izrazio očekivanje da izborni proces prodje bez neregularnosti. Na čelu opštine Gračanica sa večinski srpskim stanovništvom do sada je bio zvaničnik Srpske liste.

9:17 – Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović glasao je u biračkom centru u Zvečanu, javlja reporterka Radija Kontakt Plus.

Glasala je i samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović.

Kandidati sa flasterom preko usta na kom piše „STICKER“

9:16 – Kandidat za gradonačelnika i odbornika iz GI Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević i Dušan Milunović stigli su na glasanje u Osnovnu školu Sveti Sava u severnom delu Mitrovice.

 

Dvojica kandidata pojavili su se na glasanje sa prelepljenim flasterom preko usta na kojima je pisalo: „STICKER“.

Radojević: Da odbranimo slobodu govora i slobodu kretanja

9:15 – Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević kaže da izborni proces protiče u najboljem redu, uprkos teškoćama koje su, kako je rekao, imao prethodnih dana.

„Nadamo se da će se izborni proces završiti u najboljem redu i da će građani reći svoje na izborima i da ćemo na izborima odbraniti svoje pravo na slobodu govora, svoje pismo i na slobodu kretanja“, naveo je.

Ambasada SAD u Prištini: Odluke gradonačelnika utiču na svakodnevni život

9:08 – Ambasada SAD u Prištini pozvala je građane Kosova da iskoriste priliku da obave glasanje, kako bi se njihov glas čuo.

„Opštinski lideri su važni. Njihove odluke, bilo da je davanje prioriteta školama, radovima na putevima, javnom prevozu, prikupljanju smeća ili drugim projektima, utiču na kvalitet vašeg života svakog dana. Ne propustite priliku da se vaš glas čuje“, poruka je ambasade SAD u Prištini.

Rakić pozvao građane da izađu na izbore

8:45 – Goran Rakić je rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče u najboljem redu.

„Građani opštine Severna Mitrovica su, kao što ste videli, jutros masovno krenuli ka biračkim centrima da iskoriste svoje biračko pravo i podrže svoje kandidate za gradonačelnika i odbornika“, rekao je i pozvao građane koji još nisu izašli da u toku dana to učine, „naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“.

Naveo je i da očekuje ubedljivu pobedu.

8:00 – Iz centralne Srbije jutros i noćas su krenuli raseljeni Srbi koji imaju pravo glasa, navodi RTS.

Srpska lista kolektivno na glasanje

7:55 – Srpska lista tradicionalno ide kolektivno na glasanje, prenosi KoSSev.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić glasao je tačno u 8 časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Odmah zatim uz njega je glasao i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Glasanje su obavili i Igor Simić, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, i više desetina građana, navodi portal KoSSev.

7:50 – Glasanje protiče bez problema u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta u Gračanici, javlja KoSSev.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner