субота, 28. новембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > На данашњи дан умрли Петар II Петровић Његош и Федерико Фелини; Године 1887. рођен је Чанг Кај Шек; 1944. године Немачка је формирала Сремски фронт; Убијена Индира Ганди
Хроника

На данашњи дан умрли Петар II Петровић Његош и Федерико Фелини; Године 1887. рођен је Чанг Кај Шек; 1944. године Немачка је формирала Сремски фронт; Убијена Индира Ганди

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 31. октобар 2020.

 НОВИ САД - 1851 - Умро је Петар II Петровић Његош, митрополит Српске православне цркве и књижевник. Школовао се неформално у Цетињском манастиру и у Топли код Херцег Новог, а учитељ му је био и песник и књижевник Сима Милутиновић - Сарајлија који га је упутио у историју, филозофију и књижевност. Реформисао је у одређеној мери његову земљу, установио је неку врсту извршне власти и сенат, судове, порезе, ипак већим делом, Црна Гора је и тада и касније живела од помоћи Русије. Подигао је прву основну школу, а 1834. основао је штампарију. Подржавао је ослобођење и уједињење српског народа. Најпознатије његово дело "Горски вијенац", драмски спев, са епском позадином, посвећено је Карађорђу "оцу Србије". Остала дела: филозофски еп "Луча микрокозма", спев "Лажни цар Шћепан Мали", мисаоне и лирске песме.

Данас је четвртак, 31. октобар, 304. дан 2019. До краја године има 61 дан.

1517 - Немачки монах, теолог, црквени реформатор Мартин Лутер истакао је на вратима катедрале у Витенбергу 95 теза - критичких запажања на тему стања унутар римокатоличке цркве. Тим догађајем започела је у немачким земљама протестанска верска реформација.

1517 - Умро је италијански сликар Фра Бартоломео, један од последњих фирентинских ренесансних мајстора, претеча барока. Био је спретан еклектик и највише је сликао религиозне теме, при чему су га посебно занимали проблеми композиције. Привремено је напустио сликарство, отишавши 1500. у доминикански манастир, али га је четири године касније Рафаел убедио да настави да слика.

1632 - Рођен је холандски сликар Јан Вермер, мајстор у сликању светлости, који се убраја међу највеће уметнике у историји сликарства иако је израдио само око 40 слика. Претежно је радио фигуре у ентеријеру и његове композиције одликују хармончност, прецизност, блистав колорит и светлост. Дела: "Жена с писмом", "Девојка с ђерданом", "У атељеу", "Млекарка", "Час музике", "Девојка с турбаном", "Поглед на Делфт", "Уличица у Делфту".

1795 - Рођен је енглески писац Џон Китс, један од највећих песника енглеске књижевности, чије стихове одликују изузетна мелодичност и сажет а изражајан песнички језик. Био је надахнут античком културом. Његови сонети, спев "Ендимион", песме "Ода славују", "Ода грчкој урни", "Ода јесени" сматрају се врхунским поетским делима написаним на енглеском језику. Његова "Писма" су важан прилог развитку теорије естетике.

1871 - На основу устава из 1869. донет је први Закон о пороти у Србији, а ступио је на снагу 1. јануара 1872.

1887 - Рођен је кинески генералисимус Чанг Кај Шек, лидер националистичке Кине. Владао је најпре Кином, потом само Тајваном на који је с присталицама побегао када су власт у Пекингу преузели комунисти. После смрти вође Куоминтанга и председника Кине Сун Јат Сена 1925. извршио је војни удар у Кантону у марту 1926. и започео борбу против левог крила Куоминтанга и Комунистичке партије Кине. Упркос огромне материјалне помоћи САД, његов режим крахирао је у покушају да угуши револуцију коју је предводио лидер комуниста Мао Цедунг. У фебруару 1950. са остатком трупа прешао је на острво Формоза (Тајван) где је успоставио тзв. Републику Кину, чији је председник био до смрти 1975.

1892 - Рођен је руски велемајстор Александар Александрович Аљехин, један од највећих у историји шаха и једини који је умро као светски првак. Победио је 1920. на првом шаховском првенству Совјетског Савеза, а шампион света је постао 1927. победивши у мечу са 6:3, уз 25 ремија, кубанског велемајстора Хосеа Раула Капабланку. Титулу је одбранио у мечевима против земљака Јефима Богољубова 1929. и 1934. којег је савладао са 15,5:9,5 и 15,5:10,5, а холандски велемајстор Макс Еве га је 1935. победио са 9:8, уз 13 ремија. Звање светског првака повратио је победивши Евеа у реваншу 1937. са 10:4, уз 11 ремија, и држао га до смрти 1946.

1912 - Рођен је Оли Џонстон, творац Бамбија, један од највећих аниматора свих времена и припадник легендарне прве генерације цртача компаније "Волт Дизни". Учествовао је у анимацији и реализацији класика цртаног филма као што су "Снежана и седам патуљака", "Пинокио", "Пепељуга", "Успавана лепотица", "Сто и један далматинац", "Алиса у земљи чуда", "Књига о џунгли".

1918 - Поражена Аустро-Угарска предала је новопроглашеној држави СХС у Пули све бродове и опрему и утврђења у Котору, Шибенику, Ријеци, Пули и Трсту. Нова држава добила је 300 пловила, укључујући 12 бојних бродова, 11 крстарица, 56 торпиљерки и 18 разарача. Следеће ноћи италијански диверзанти потопили су бојни брод "Вирибус унитис", на којем су погинули први командант морнарице СХС адмирал Јанко Вуковић и 350 морнара.

1918 - У атентату је убијен бивши мађарски председник владе гроф Иштван Тиса, носилац политике мађарског националног ексклузивизма у Аустроугарској.

1918 - У Темишвару је проглашена тзв. Банатска република. На челу те иницијативе био је Ото Рот, мађарски политичар, родом банатски Немац. Био је то покушај Мађарске да задржи северни Банат и заустави опредељење Срба али и других житеља Војводине за присаједињење Краљевини Србији. Улазак српске војске у Банат развејао је ову иницијативу.

1918 - У Зрењанину (тада Велики Бечкерек) основано је Српско народно веће, прво на подручју данашње Војводине. У тренутку оснивања Српског народног већа српска војска налазила се још увек јужно од Дунава. Председник Већа (одбора) био је угледни адвокат Андрија Васић, а потпредседници су били др Славко Жупански и Живојин Терзин. Од 1935. до 1946. Зрењанин је по ослободиоцу Краљу Петру I називан Петровград.

1922 - Рођен је камбоџански краљ Нородом Сиханук, који је на престо ступио 1941, а 1954. прогласио је независност Камбоџе од Француске. До тада Камбоџа је била саставни део Француске Индокине (са Лаосом и Вијетнамом). Основао је странку Саргкум која је 1955. и 1958. добила изборе. После очеве смрти вратио се 1960. на престо, а 1970. збацио га је генерал Лон Нол, у државном удару изведеном под утицајем САД. За председника Кампућије, како су Камбоџу преименовали "Црвени Кмери", изабран је 1975. али је идила с том маоистичком фракцијом убрзо окончана и 1976. је напустио земљу. "Црвени Кмери" су збачени војном интервенцијом Вијетнама крајем 1978. а он је 1982. постао председник антивијетнамске коалиционе владе. После низа бурних политичких промена, 1993. поново је постао краљ Камбоџе, а у корист једног од синова абдицирао је 2004.

1925 - Реза шах преузео је престо Ирана (тада Персија) и основао династију Пахлави, која је владала том земљом до Исламске револуције 1979. са титулом шаха (цар). Пре преузимања власти у Персији он је био заповедник елитне персијске војне јединице устројене по узори на руске Козаке. Пре династије Пахлави на челу Персије налазила се династија Каџар, од 1794. до 1925.

1926 - Умро је амерички мађионичар Хари Худини, најпознатији мађионичар 20. века. Рођен је као Ерих Вајс у Будимпешти 1874. а име је променио у част француског мађионичара Жана Ежена Робера Худина.

1944 - Немачка војска је у Другом светском рату после губитка Београда, између Дунава, босутских шума и реке Саве изградила шест линија одбране у дубини око 100 километара и формирала Сремски фронт. После крвавих борби фронт је пробијен 12. априла 1945. чиме су почеле завршне операције за ослобођење Југославије.

1952 - САД су на пацифичким Маршалским острвима извеле прву пробу хидрогенске бомбе.

1961 - Тело совјетског лидера Стаљина склоњено је из маузолеја на Црвеном тргу и сахрањено уз зидине Кремља.

1972 - Умрла је српска сликарка Бета Вукановић. Рођена је у Бамбергу у Немачкој. Током студија сликарства у Минхену упознала је будућег супруга Ристу Вукановића, такође сликара. С њим је 1898. дошла у Београд којем је остала привржена до краја живота и с великом преданошћу је учествовала у уметничком животу Србије. Заслугом тог уметничког пара Београд је добио Уметничку школу, која је настављала традиције Сликарско-цртачке школе Цирила Кутљика. Бета је један је од оснивача "Ладе" и "Цвијете Зузорић" - друштава српских уметника, сликара и вајара и зачетник за оно доба релативно смеле карикатуре. Испрва је сликала у маниру импресиониста, али се касније приближила чвршћој реалистичкој форми.

1984 - Индијског председника владе Индиру Ганди су испред резиденције у Њу Делхију убили Сики-екстремисти, припадници личне гарде. Студирала је на Оксфорду и у Индији, али је главна политичка и животна искуства стекла уз оца, првог председника владе Индије и једног од оснивача Покрета несврстаних, Џавахарлала Нехруа. Постала је 1955. члан Извршног комитета владајуће Конгресне странке, за председника странке је изабрана 1959. а у владу је ушла после очеве смрти 1964. као министар информација. На функцији председника владе била је, уз трогодишњи прекид, од 1966. до краја живота.

1991 - На првим вишепартијским изборима у Замбији, лидера борбе за независност и првог председника Кенета Каунду је победио Фредерик Чилуба.

1993 - Умро је италијански филмски режисер и сценариста Федерико Фелини, један од највећих филмских стваралаца 20. века. Био је истакнути представник неореалистичког филмског покрета, али је убрзо развио сопствени препознатљив стил, стварајући филмове специфичног шарма. Филмови: "Светла варијетеа", "Дангубе", "Улица" (Оскар), "Пробисвет", "Кабријине ноћи" (Оскар), "Сладак живот" (прва награда у Кану), "Осам и по" (Оскар), "Ђулијета и духови" (Златни глобус), "Кловнови", "Сатирикон", "Амаркорд", "Казанова", "Град жена", "Брод плови", "Џинџер и Фред".

1996 - Умро је француски филмски режисер Марсел Карне, Изразити представник "црног реализма". Филмови: "Обала у магли", "Хотел Север", "Дан се рађа", "Вечерњи гости", "Деца раја", "Варалице", "Тереза Ракен".

1996 - Бразилски путнички авион типа "Фокер-100" срушио се у близини Сао Паола одмах после полетања. Погинуло је 96 особа у летелици и још пет на тлу.

1999 - Терористи такозване ОВК су покушали да убију председника Извршног одбора Српског националног већа Косова и Метохије Момчила Трајковића, пуцајући кроз врата његовог стана у центру Приштине.

1999 - Током 113. фудбалског дербија "Партизана" и "Црвене звезде" од светлеће ракете погинуо је ученик Александар Радовић, био је то први случај насилне смрти на фудбалским утакмицама у СРЈ.

2001 - Умрла је најбоља француска смучарка Режин Кавањо, победница осам трка у Светском купу, два дана после пада на скијашкој стази у Аустрији.

2002 - У земљотресу у Италији погинуло је 30 људи, укључујући 26 ђака у срушеној основној школи у месту Сан Ђулијано ди Пуља.

2006 - Умро је Питер Бота, јужноафрички председник из времена апартхејда. Бота је смењен 1989. године, а нови председник Де Клерк је одбацио законе на којима се заснивао Апартхејд. Порицао је да је знао за страдања људи током његовог председничког мандата. Одбио је да се појави пред Комисијом за истину и помирење, коју је именовала нова влада. У коначном извештају комисија је 2003. констатовала да је Бота одговоран за прогоне и убистава извршених последњих 10 година његове власти. Сматра се да је за време његовог председничког мандата у Јужној Африци убијено више од 2.000 људи и да је око 25.000 особа држано у затворима без суђења, уз честу полицијску тортуру.

2008 - Асоцијација европских либералних и демократских партија (ЕЛДР) усвојила је, на конгресу у Стокхолму, Резолуцију којом су влада и скупштина Холандије позвани да преиспитају став према сарадњи Србије с Хашким трибуналом као и да размотре ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању и Прелазног трговинског споразума са Србијом.

2012 - Окончан је ураган Сенди који је протутњао источном обалом САД и Канаде као и Карибима и однео најмање 148 живота. Разорни ураган који је трајао од 22. до 30. октобра, захватио је подручје пречника 1.600 километара. Произвео је материјалну стету висине до 68 милијарди долара. Био је то најразорнији ураган последњих деценија у тој области.

2014 - Суборбитална летелица "Спејс шип 2" милијардера Ричарда Бренсона експлодирала је током пробног лета у пустињи Мохаве у јужној Калифорнији. Једна особа је погинула. Бренсонова компанија "Вирџн галактик" настоји да развије нову грану туризма. Више од 800 људи уплатило је лет свемирским бродом на висини од око 45.000 метара.

2015 - Авион "Ербас А321-231", руске авиокомпаније Метроџет (претходно Колавија), који се кретао од Шарм ел-Шеика ка Санкт Петербургу срушио се у Северном Синају, при чему су страдале 224 особе, путници и чланови посаде.

2017 - Осам особа изгубило је живот а 12 је повређено приликом напада исламског екстремисте на Менхетну, Њујорк. Сајфул Саипов за воланом "пик-апа" улетео је на бициклистичку стазу, недалеко од некадашње локације Светског трговинског центра, покосивши притом бициклисте и пролазнике, да би потом ударио у школски аутобус.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер