Хроника

На данашњи дан: Рођен Момо Капор, Умрли цар Каракала и Пабло Пикасо; 1999. Вацлав Клаус окривио НАТО за "егзодус" Албанаца са Косова

Штампа
среда, 08. април 2020.

 На данашњи дан 1937. године рођен је Момчило Момо Капор, српски књижевник, сликар, новинар. Дипломирао је сликарство 1961. у Београду. Написао је више романа и збирки прича, аутор је и неколико документарних филмова и тв емисија. Дела: "Белешке једне Ане", "Фолиранти", "Уна", "Књига жалби", "Успомене једног цртача", "Водич кроз српски менталитет". Сценариста је више филмова: "Валтер брани Сарајево", "Банкет". Био је академик Републике Српске.

217 - Убијен је римски цар Каракала, Марко Аурелије, један од најбруталнијих владара у римској историји. Са оцем Септимијем Севером владао је од 198. до 211, а потом сам, крајње сурово, погубивши чак и брата, док и сам није убијен 217. Да би ублажио незадовољство, посебно у провинцијама, 212. дао је пуно грађанско право свим становницима Римског Царства који су рођени као слободни (Constitutio Antoniniana).

1513 - Хуан Понсе де Леон открио је Флориду и прогласио је поседом Шпаније.

1692 - Рођен је италијански виолински виртуоз и композитор Ђузепе Тартини, који је увео новине у технику свирања и грађења виолина и открио поједине акустичне појаве у музици. Компоновао је мноштво виолинских концерата и соната, укључујући сонату "Ђавољи трилер".

1818 - Рођен је немачки хемичар Аугуст Вилхелм фон Хофман, значајан по истраживањима у органској хемији. Оснивач је модерне индустрије анилинских боја из катрана каменог угља.

1849 - Рођен је српски сликар Милош Тенковић, зачетник и један од најдаровитијих представника реализма у српском сликарству. Школовао се у Бечу и Минхену, а по повратку у Београд до смрти 1890. био је гимназијски професор. Радио је портрете, мртву природу и пејсаже. Дела: "Продавачица цвећа", "Мајолика", "Аутопортрет", "Пејзаж с кравама", студије, акварели, цртежи.

1893 - Рођена је америчка филмска глумица канадског порекла Гледис Смит, позната као Мери Пикфорд, звезда немог филма. С Чарлијем Чаплином, Дагласом Фербанксом и Дејвидом Грифитом основала је 1919. филмску компанију "Јунајтед артист корпорејшн". Филмови: "Добри мали ђаво", "Девојка од јуче", "Једна мала богата девојка", "Полијана", "Мали лорд Фонтелрој", "Гаучо", "Кокета".

1894 - Умро је индијски писац Банким Чандра Чатерџи, први значајнији аутор који је писао на бенгалском језику. Био је под знатним утицајем шкотског писца Волтера Скота и углавном је писао романтичне романе с домаћим темама и моралистичким тоном. Дела: романи "Капалкундала", "Мриналини", "Јургалангурија", "Чандрашекхар", "Рађани", "Кришнакантер Чил", "Анандамат", "Деби Чаудхурани", "Ситарам".

1907 - Француска и Британија потписале су конвенцију којом је потврђена независност Сијама (Тајланда). Тајланд је успео да очува сувереност током читавог периода колонијалне историје, иако су све суседне територије биле претворене у колоније разних европских сила.

1913 - У Пекингу је почела да заседа прва кинеска скупштина.

1929 - Рођен је Жак Брел, француско белгијски шансоњер. Његови хитови "Ne me quitte pas", "Amsterdam", "Mathilde", постали су својеврсни споменици франкофонске баштине, а Брелови текстови али и ретко сугестиван наступ, инспирисали су бројне музичке ствараоце широм света. Иако рођени Белгијанац вечи део живота провео је у Паризу да би последње године проживео у Француској Полинезији, где је и сахрањен, недалеко од гроба француског сликара Пола Гогена.

1936 - Умро је аустријски лекар Роберт Барањи, добитник Нобелове награде за медицину 1914. Расветлио је функцију вестибуларног апарата - органа који регулише равнотежу људског тела и тонус мишића. Допринео је и бољем упознавању функције малог мозга и лечењу неких обољења тог дела мозга.

1946 - Отворена је последња седница Лиге народа у Женеви, пре него што је та организација замењена Уједињеним нацијама.

1950 - Умро је руски балетски играч и кореограф Владимир Фомич Нижински, можда највећи у историји балета, чија је играчка каријера трајала само четири године, јер је 1917. оболео од неизлечиве душевне болести. Његове креације нико није надмашио, а скокови у балету "Сан о ружи" су, због неуобичајене висине и лепоте, ушли у легенду као недосегнут идеал.

1971 - У Лондону је одржан Први светски конгрес Рома, на коме је одлучено да је исправан назив тог народа - Роми. Усвојена је ромска плаво-зелена застава са точком у средини (по узору на Индију), песма "Ђелем, ђелем" прихваћена је као химна и утврђено да је 8. април Светски дан Рома.

1973 - Умро је је шпански сликар, вајар, керамичар и декоратер Пабло Руис Пикасо, оснивач кубизма, један од најзначајнијих сликара 20. века. Сликарство је учио у родној Шпанији, а од 1904. је стално живео у Паризу. Насликао је више од 18.000 слика које су ликовни критичари поделили на неколико фаза: плаву, ружичасту, црну, кубистичку и надреалистичку. Револуционарне кубистичке слике, почев од "Госпођица из Авињона" из 1907, су му донеле светску славу. Насликао је "Гернику", слику на којој је потресно приказао трагичну судбину своје отаџбине у рату и заклео се да се неће вратиту у Шпанију док је на власти Франко, који је умро две године после Пикаса.

1984 - Умро је руски физичар Пјотр Леонидович Капица, један од најистакнутијих физичара 20. века, добитник Нобелове награде за физику 1978, инострани члан Српске академије наука и уметности. Од 1921. до 1934. радио је у Великој Британији, а по повратку је руководио Институтом Академије наука Совјетског Савеза за физику. Успео је да створи врло јака магнетна поља, открио је зависност електричног отпора поликристалних метала од јаког магнетског поља, која носи његово име, радио је на физици ниских температура (хелијум ИИ, течни ваздух, водоник), унапредио је хидродинамику, посебно у области термичких појава у танким слојевима течности.

1986 - Исламски терористи су аутомобилом-бомбом у већински хришћанској луци Жуније, близу средишта Партије фаланге председника Либана Амина Џемајела, убили 10 цивила.

1990 - Непалски краљ Бирендра укинуо је забрану рада политичких партија, која је била на снази 30 година.

1993 - Умро је српски глумац Стојан Аранђеловић, запажен у многим филмовима и ТВ серијама. За улогу у драми "Прегршт среће" добио је награду на Стеријином позорју у Новом Саду, а 1984. награду "Славица" за животно дело

1996 - Савезна Република Југославија и Бивша Југословенска Република Македонија потписале су споразум о нормализацији односа.

1999 - Руски књижевник и нобеловац Александар Солжењицин изјавио је да је НАТО агресијом на Србију (СРЈ) згазио повељу УН и "читавом свету и следећем веку наметнуо древни закон - закон џунгле: онај ко је силан, у свему је у праву", упозоривши: "Пред очима човечанства уништава се прекрасна земља и цивилизоване владе томе аплаудирају".

1999 - Авиони НАТО су у подножју Торника, највишег врха Златибора, разорили Скијашки центар и оближње Дечје одмаралиште с амбулантом, усмртивши чуваре Ски-центра Радоја Марјановића и Недељка Урошевића и шумара Миланка Савића.

1999 - Председник Посланичког дома чешке скупштине Вацлав Клаус, раније председник владе Чешке, окривио је НАТО за "егзодус" Албанаца, рекавши да су они са Косова и Метохије почели да беже тек с првим НАТО бомбама и да та "кључна чињеница" показује да нема говора о наводном примарном циљу НАТО да спречи масовни избеглички талас.

2003 - Граната испаљена из тенка америчких снага на хотел пун страних новинара у Багдаду усмртила је камермана Ројтерса Тараса Протајука и шпанске "Теле 5" Хосеа Коуса.

2010 - Умро је Малколм Мекларен, један од твораца и својеврни симбол Панк покрета 70-их и 80-их година 20. века. у Британији. Мекларен је био менаџер састава "Секс пистолс" најпознатијег по плочи "God save the queen" која је дуго била забрањена на ББЦ-ију. Панк је један од најзначајнијих покрета у савремениј музичкој култури, по општој оцени Мекларен је на његово обликовање имао пресудан утицај.

 (Бета-Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]