петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > На данашњи дан Душан Силни крунисан за цара, америчка авијација бомбардовала Београд у Другом светском рату, умро Франциско де Гоја, рођен је Вилбур Рајт, који је са братом Орвилом извео први лет авионом 1903,
Хроника

На данашњи дан Душан Силни крунисан за цара, америчка авијација бомбардовала Београд у Другом светском рату, умро Франциско де Гоја, рођен је Вилбур Рајт, који је са братом Орвилом извео први лет авионом 1903,

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 16. април 2017.

1346 - У Скопљу је српски краљ Стефан Урош IV Душан (Душан Силни) крунисан за цара. Истовремено је проглашена српска патријаршија са првим српским патријархом Јоаникијем.

1828 - У Француској, где је боравио у добровољном егзилу од 1824, умро је шпански сликар Франциско де Гоја. Као дворски сликар направио је чувене портрете чланова краљевске породице, дворјана и угледних личности, а међу најпознатије његове слике убрајају се "Одевена Маја" и "Гола Маја".

1844 - Рођен је француски књижевник Анатол Франс, члан Француске академије, добитник Нобелове награде за књижевност 1921. године. ("Епикуров врт", "Злочини Силвестра Бонара", "Побуна анђела").

1850 - Умрла је француска вајарка Мари Тисо, која је 1802. основала чувени лондонски Музеј воштаних фигура.

1856 - Усвојена је Париска декларација о поморском праву за време рата.

1859 - Умро је француски политичар и историчар Алексис Клерел Токвил, чије дело је имало значајан утицај на развој грађанске демократије ("Америчка демократија").

1867 - Рођен је амерички пилот и конструктор авиона Вилбур Рајт који је 1903. са братом Орвилом извео први лет авионом. Лет је трајао 59 секунди, а авион је прелетео 285 метара. Браћа Рајт основали су 1909. компанију за производњу авиона.

1872 - Рођена је српска сликарка немачког порекла Бета Вукановић. Била је професор на београдској Уметничкој школи и један је од оснивача друштва српских уметника, сликара и вајара "Цвијета Зузорић".

1879 - Умрла је Берандет Субиру чија је визија Девице Марије претходила стварању светилишта у Лурду у Француској.

1889 - Рођен је енглески филмски глумац, сценариста, режисер и продуцент Чарли Чаплин. Каријеру је направио у САД, а 1952. емигрирао је у Швајцарску где је умро 1977. године. Током 40 година снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. је добио Оскара за животно дело. ("Светлости велеграда", "Модерна времена", "Велики диктатор", "Светлости позорнице").

1922 - Немачка и СССР потписали су Рапалски уговор којим је Немачка признала Совјетски Савез и којим су обновљени дипломатски и трговински односи.

1940 - Рођена је данска краљица Маргарета II. Краљица је постала 1972. и била је прва жена која је након 600 година села на дански престо.

1944 - Савезничка авијација бомбардовала је Београд у Другом светском рату. Погинуло је више од 1.200 људи, више хиљада је повређено, а разорено је око 600 зграда.

1945 - Америчке трупе су у Другом светском рату ушле у немачки град Нирнберг.

1947 - У граду Тексас у истоименој држави САД погинуло је више од 500 људи у експлозији француског камиона напуњеног нитритом.

1948 - У Паризу је основана Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЕЦ).

1964 - Деветоро људи у Британији осуђено је на казне затвора од 25 до 30 година због учешћа у великој пљачки воза 1963. Један од главних актера "пљачке столећа" Роналд Бигз успео је да побегне из затвора и да стигне у Бразил, где је живео до маја 2001. када се предао Скотланд Јарду.

1970 - Под снежном лавином, која је затрпала дечји санаторијум у месту Саланш у француским Алпима, погинуле су 72 особе.

1975 - Умро је индијски филозоф и државник Сарвепали Радакришнан, председник Индије од 1962. до 1967.

1982 - Британска краљица Елизабета прокламовала је нови канадски устав на основу којег су прекинуте последње колонијалне везе Канаде са Британијом.

1988 - У Тунису је убијен Халил ал Вазир познат као Абу Џихад, војни командант Палестинске ослободилачке организације.

1992 - Кошаркаши београдског "Партизана" постали су у Истанбулу прваци Европе победом над Жовентутом из Барселоне резултатом 71:70 (40:34).

1996 - Бившег премијера Италије Бетина Краксија италијански суд је, на основу оптужнице која га је теретила за корупцију, осудио у одсуству на осам година и три месеца затвора. Кракси је побегао у Тунис где ће остати до смрти.

2001 - Бивши председник Филипина Џозеф Естрада предао се антикорупцијском суду, након што је тај суд издао налог за његово хапшење због корупције и лажног сведочења. Естрада се повукао с места председника 20. јануара под притиском уличних демонстрација и војске.

2002 - Холандска влада и начелник Генералштаба холанске војске поднели су оставке. Пад владе изазвао је званични холандски извештај о Сребреници, у коме је оцењено да холандске мировне трупе и УН сносе део одговорности за пад те енклаве (јули 1995) у руке Војске Републике Српске (ВРС) и масакр око 7.500 Муслимана.

2003 - У Бечу је ухапшен Драган Николић Гаги и изручен властима у Србији. Николић је у одсуству осуђен на 15 година затвора као саизвршилац у убиству вође паравојне формације Жељка Ражнатовића Аркана.

2008 - Амерички математичар и метеоролог Едвард Лоренц, идејни творац теорије хаоса и ефекта лептира, умро је у 91. години. Лоренц је утврдио да и врло мале разлике у једном динамичком систему, попут атмосфере, могу да изазову огромне промене. ;Говорећи о природи климе, Лоренц је у студији из 1972. године за ефекат лептира навео: Ако лептир махне крилима у Бразилу, то може да изазове торнадо у Тексасу.

2008 - Умро је Оли Џонстон последњи из легендарног тима који су правили класике Волта Дизнија као што су "Снежана и седам патуљака", "Фантазија" и "Бамби". Био је један од главних цртача у остварењима као што су "Алиса у земљи чуда", "Пепељуга", "Успавана лепотица", "Петар пан", "Мери попинс" и "Књига о џунгли".

2014 - У великој поморској несрећи потонуо је јужнокорејски трајект на којем је било 476 људи, углавном ученика средње школе. Спашене су само 172 особе, од којих је 13 чланова посаде.

(Бета) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер