Početna strana > Hronika > Na današnji dan 1967. godine u Boliviji je likvidiran argentinski revolucionar Ernesto Če Gevara – ikona pobune protiv imperijalizma i diktatorskih režima širom sveta
Hronika

Na današnji dan 1967. godine u Boliviji je likvidiran argentinski revolucionar Ernesto Če Gevara – ikona pobune protiv imperijalizma i diktatorskih režima širom sveta

PDF Štampa El. pošta
utorak, 09. oktobar 2018.

Na današnji dan, 8. oktobra 1967. godine, u Boliviji je, zajedničkom akcijom CIA-a i bolivijske vojske najpre uhvaćen, a zatim likvidiran Ernesto Če Gevara - argentinski marksistički revolucionar, lekar, pisac, gerilski vođa, diplomata i vojni teoretičar.

Kao jedan od ključnih činilaca Kubanske revolucije, njegov lik borca za oslobođenje od imperijalizma postao je sveprisutni kontrakulturni simbol pobune, a on sam ikona društvene i političke revolucije širom sveta.

Ernesto Če Gevara rođen je 14. juna 1928. u Rozariju, u argentinskoj buržoaskoj porodici. Kao mlad je biciklom i motociklom prošao Latinsku Ameriku i saznao za bedu najsiromašnijih, a posebno domorodačkih zajednica. Diplomirao je medicinu u Buenos Ajresu 1953. potom je otišao u Gvatemalu, pa u Meksiko, gde je upoznao Fidela Kastra, s čijom ekspedicijom se 1956. iskrcao na Kubu i pomogao ondašnjim revolucionarnim snagama u gerilskoj borbi protiv Batiste.

Posle pobede Revolucije, 1961. godine postao je kubanski ministar privrede.

Ali, nemirnog duha, tu zemlju je napustio 1965, kako bi se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najpre u Kongu, za vreme vladavine Moiza Čombea, a potom u Boliviji, gde je nameravao da povede ustanak za oslobođenje Južne Amerike od dominacije SAD i domaće oligarhije.

Časopis „Tajm” proglasio je Če Gevaru jednim od 20 najvećih svetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi sveta 20. veka.

Njegov lik i njegovi portreti svuda su prisutni na Kubi, a posebno najpoznatiji koji ga prikazuje kao mladog, argentinskog gerilca, s beretkom, u vojničkoj košulji, s dugom kosom. Ta slika, delo pokojnog kubanskog fotografa Alberta Korde, postala je kultna i ukrašavala je i ukrašava zidove soba generacije studenata, a i danas je gotovo neizostavna na demonstracijama širom sveta. Akademija umetnosti u Merilendu proglasila je „najpoznatijom fotografijom na svetu i simbolom dvadesetog veka”.

Kao strog vojskovođa, i potpuno posvećen svom revolucionarnom cilju sa ogromnim moralnim autoritetom nad svojim trupama, on je ostao kontroverzna ličnost od velike istorijske važnosti.

(NSPM - Agencije)