Početna strana > Hronika > Na današnji 1992. Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila Deklaraciju o državnom i političkom uređenju i promenila naziv u Republika Srpska
Hronika

Na današnji 1992. Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila Deklaraciju o državnom i političkom uređenju i promenila naziv u Republika Srpska

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. avgust 2020.

 Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju i promenila naziv u Republika Srpska.

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom države i donela odluku da promeni njen naziv u - Republika Srpska.

Do tada je Republika Srpska nosila naziv Republika srpskog naroda u BiH, o čemu je odluka doneta 9. januara 1992. godine.

Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, potpisanim 21. novembra 1995. godine, Republika Srpska je i međunarodno priznata kao jedan od dva konstitutivna entiteta BiH.

Narodna skupština RS je 2008. godine usvojila Zakon o zaštiti naziva Republika Srpska.

Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u Republici Srpskoj je živelo ukupno 1.170.342 osoba, a prema poslednjim procenama trenutno u RS živi manje od milion stanovnika.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner