Početna strana > Hronika > N1: Uprkos građanima koji od jutros protestuju, glasovima 41 odbornika koalicije SNS i SPS skupština Loznice usvojila prostorni plan i projekat „Jadar“; Kordon policije štitio odbornike prilikom izlaska iz zgrade
Hronika

N1: Uprkos građanima koji od jutros protestuju, glasovima 41 odbornika koalicije SNS i SPS skupština Loznice usvojila prostorni plan i projekat „Jadar“; Kordon policije štitio odbornike prilikom izlaska iz zgrade

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

Skupština Loznice usvojila je prostorni plan kojim, kako kažu aktivisti, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije SNS i SPS. Aktivisti poručuju i da je ovo ogroman korak ka ekološkoj katastrofi, koji je napravila lokalna skupština.

Reporter N1 javlja da su građani, koji od jutros protestuju ispred Skupštine Loznice, vrlo burno reagovali kada je usvojen prostorni plan. Uzvikivali su „izdaja“. Najavili su da će blokirati izlaze iz lokalne skupštine i neće odbornicima, koji i dalje raspravljaju o drugim temama, dozvoliti da izađu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je pre samog glasanja da projekat „Rio Tinto“ ne treba da bude mesto na kojem će se voditi političke borbe, niti gde će se prikupljati politički poeni.

Prema rečima reportera N1, Petrović je rekao da će država voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i da je nekoliko puta ponovio da je za grad Loznicu poštovanje zakona crvena linija.

U samom prostornom planu jasno piše da postoje veliki ekološki rizici po zaštitu životne sredine, ali da za ovaj kraj postoje i moguće socio-demografske posledice.

Rio Tinto je više puta naveo da je spreman za razgovore sa meštanima, da su odvojili 2,4 milijarde dolara za ovaj projekat, koji će, kako navode, biti izveden prema najvišim ekološkim standardima.

Kompanija Rio Tinto u ovom momentu nema nijedan ugovor sa državom, a sve dozvole koje ima odnose se isključivo na istraživačke faze. Trenutno je u toku izrada Studije izvodljivosti tog projekta, kao i procena njegovog uticaja na zaštiti životne sredine, koja bi trebalo da javnosti bude predstavljena narednih meseci.

Gradonačelnik Loznice je pomenuo i mogućnost referenduma, za koji je rekao da predstavlja jedno od najvećih sredstava demokratije. Ono što se, međutim, i dalje ne zna, da li će referendum obuhvatiti celu Srbiju, samo Loznicu ili mačvanski region, na koji će, prema svim procenama, ovaj projekat najviše uticati.

Od ranih jutarnjih sati građani iz Loznice, Šapca, Beograda protestuju ispred zgrade skupštine.

„Pozivam ljude da učestvuju na ovim akcijama jer ovde nije kraj. Građanima bih poručila da ne nasedaju na spinove kako ovo nema veze sa rudnikom, kako nije korak napred… Prosto moramo da se udružimo, jer samo zajedno možemo dobiti ovu borbu. Prostorni plan posebne namene, na koji se oni pozivaju – da moraju da implementiraju ovaj prostorni plan grada – se i nalazi u Ustavnom sudu, i ovo je protivustavni akt i mi polažemo nade u Ustavni sud i borićemo se svim parlamentarnim i vanparlementarnim oblicima borbe“, kaže Dušica Borović, odbornica grupe građana „Smelo“.

Planirano je da rudnik jadarita kod Loznice počne da se gradi 2022, i da gradnja traje četiri godine, da bi 2026. otpočela eksploatacija, a da tri godine kasnije bude postignut pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata. Vlast na to gleda kao na ekonomski prosperitet, dok građani i aktivisti smatraju da je to ekološka katastrofa. Oni ne veruju Rio Tintu zbog njihovog ranijeg poslovanja u drugim državama, pa zbog toga ne veruju ni kada im iz kompanije kažu da će uticaj na ćivotnu sredinu biti minimalan, i da će biti uloženo dovoljno sredstava kako bi se izbegla ekološka katastrofa.

Kordon policije štitio odbornike iz Loznice prilikom izlaska iz gradske Skupštine, nekolicina građana ih čekala na izlazu

Policija se u popodnevnim časovima pojavila ispred Skupštine Loznice, kako bi iz zgrade izvela odbornike. Podsećamo, skupština je usvojila prostorni plan kojim, kako kažu aktivisti, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta.

Kako javlja reporter N1, nekolicina građana ih je cekala na izlazu, preteći da ih neće pustiti da napuste zgradu dok ne dobiju odgovore na pitanja o Rio Tintu.

Podsećamo, za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije SNS i SPS.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je pre glasanja da projekat „Rio Tinto“ ne treba da bude mesto na kojem će se voditi političke borbe, niti gde će se prikupljati politički poeni.

Planirano je da rudnik „jadarita“ kod Loznice počne da se gradi 2022, i da gradnja traje četiri godine, da bi 2026. otpočela eksploatacija, a da tri godine kasnije bude postignut pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata. Vlast na to gleda kao na ekonomski prosperitet, dok građani i aktivisti smatraju da je to ekološka katastrofa.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner