Početna strana > Hronika > N1: Radnicima Fijata ponuđene tri opcije. Otpremnine u iznosima od 220 do 790 evra po godini radnog staža
Hronika

N1: Radnicima Fijata ponuđene tri opcije. Otpremnine u iznosima od 220 do 790 evra po godini radnog staža

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. jun 2022.

 Na dvosatnom sastanku kod predsednika Republike Srbije ponuđeno je da radnici Fijata koji ne prihvate odlazak na rad u inostranstvo dobiju 790 evra otpremnine po godini staža, a 500 evra oni koji su prethodno radili i u Zastavi, saznaje N1.

Radnicima Fijata biće ponuđeno da se izjasne i izaberu jednu od tri opcije: Koga je poslodavac odredio da ostane u Stelantisu primaće punu zaradu od 1. jula 2022, a to je oko 500 radnika u koje ulaze i zaštićene kategorije.

Za one koji se dobrovoljno izjasne da žele da nastave da rade kod nekog drugog poslodavca u Kragujevcu i okolini, radni odnos će se raskinuti sporazumno uz isplatu nakanade u iznosu od oko 220 evra po godini radnog staža i garanciju predsednika Srbije da će im se obezbediti adekvatno radno mesto.

Za one koji ne prihvate odlazak u inostranstvo ili posao u drugim kompanijama radni odnos će prestati rešenjem o tehnološkom višku uz isplatu otpremnine od 790 evra po godini radnog staža u Fijatu i 500 evra po godini staza za rad u Zastavi.

Uz ovu otpremninu ostvaruje se i pravo na naknadu preko nacionalne sluzbe za zapošljavanje u zavisnosti od broja godina radnog staža. Na primer, ko ima od pet do 15 godina radnog staža ima pravo na naknadu 6 meseci na birou za zapošljavanje i za to vreme im ide radni staž i imaju overenu zdravstvenu knjižicu, piše u informaciji koju su dobili elektronskim putem radnici kragujevačkog Fijata.

Svi radnici kojima prestaje radni odnos po navedna predhodna dva osnova imaće pravo na naknadu za neiskoršćeni godišnji odmor srazmerno broju neiskorišćenih dana, stoji u informaciji Samostalnog sindikata Fijata.

Radnici Fijata prethodno su protestovali zbog toga što su bili nezadovoljni uslovima koje im je ponudio poslodavac Stelantis.

Oni su tražili bolje uslove na sastanku sa predsednikom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim u subotu pre podne.

(N1)