субота, 01. октобар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Н1: Нови пропис - Како ће банке убудуће мењати провизије
Хроника

Н1: Нови пропис - Како ће банке убудуће мењати провизије

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 12. август 2022.

 Банке ће убудуће, када буду желеле да поскупе услуге, Народној банци Србије морати претходно да доставе детаљну анализу која, између осталог, укључује и структуру трошкова по врстама, као и промене тих трошкова због којих банка предлаже измену тарифа. Мораће да доставе и процену утицаја тог новог ценовника на профитабилност банке. Према управо објављеном подзаконском акту који је усвојила НБС и који ступа на снагу 19. августа - банка која жели да промени тарифник - о томе, уз прилагање документације - мора да обавести централну банку најкасније 45 дана пре планираног усвајања те измене.

Приликом увођења нових накнада, али и било каквог мењања постојећих тарифника, банке ће претходно о томе морати да обавесте Народну банку Србије. То је прописано допуњеном Одлуком о управљању ризицима банке коју је у четвртак усвојио Извршни одбор НБС.

„Овим прописом обезбедили смо да Народна банка Србије буде у примереном времену обавештена о планираним изменама тарифника банака, што омогућава и благовремено идентификовање да ли је поступање банака одговарајуће, те предузимање одговарајућих активности“, навела је НБС.

Банке ће, по овом пропису, морати да уреде процес доношења одлуке о измени тарифе, као и сва питања која узимају у обзир пре доношења одлуке о измени тарифе.

Затим, мораће да уреде механизам формирања цена за пружање услуга садржаних у тарифи, начин (методологију) на који се спроводи анализа оправданости планиране измене тарифе, као и начин на који се проверава усклађеност намераване измене тарифе с релевантним прописима.

Банка је дужна да, пре измене тарифе предузме одређене радње, стоји у Одлуци НБС.

„Дужна је да спроведе детаљну анализу планиране измене тарифе која нарочито садржи: упоредни преглед тарифе пре и после намераване измене, начин обавештења корисника платних услуга о намераваној измени тарифе, процену оправданости планиране измене тарифе са прецизираним разлозима за повећања важећих цена, коришћене механизме формирања увећаних цена, исказану детаљну структуру трошкова по врстама и промене тих трошкова због којих банка предлаже измену тарифе (нпр. промена трошкова у вези са учешћем у платним системима, односно у вези са учешћем у картичним системима плаћања у смислу закона којим се уређују међубанкарске накнаде и посебна правила пословања код платних трансакција на основу платних картица), као и процену утицаја измена тарифе на профитабилност банке“, наводи се у Одлуци НБС.

Банка такође мора да прибави образложено мишљење организационе јединице која се бави контролом усклађености пословања банке о – усклађености те измене тарифника с прописима и унутрашњим актима банке.

Пре него што донесе одлуку о измени тарифе банка, како се прецизира у овом пропису, банка мора да узме у обзир и резултате анализе и мишљење о усклађености са прописима.

Са целокупном документацијом – и анализом, и подацима, и мишљењем организационе јединице која се бави контролом усклађености пословања – банка  Народну банку обавештава о намераваној промени свог ценовника и то најкасније 45 дана пре планираног усвајања те измене.

„Ако је затражила допуну документације, Народна банка Србије може одредити одговарајући рок пре чијег истека банка не може доставити допуњену документацију. Тај рок не може бити дужи од шест месеци“, наводи се у овој Одлуци НБС.

Подсетимо, НБС је данас усвојила сет мера које се односе на накнаде и провизије банака. Тако наредних годину дана банке неће подизати накнаде и провизије. Такође, све банке које су подизале своје накнаде и провизије од 1. јануара 2021. године до данас прихватиле су, према наводима гувернера НБС Јоргованке Табаковић да годину дана, почев од 1. септембра, те провизије и накнаде наплаћују уз умањење од 30 одсто, али не испод висине која је важила пре повећања.

Усвојена је и Одлука о платном рачуну са основним платним услугама, и прописано шта све грађани, по цени од 150 динара месечно, морају да имају од банкарских услуга.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер