Хроника

Н1: Ни после три године од нелегалног рушења, осигуравајуће куће одбијају да надокнаде штету за срушене објекте у Савамали

Штампа
четвртак, 25. април 2019.

Ни после три године од нелегалног рушења у Савамали, власници уништених објеката нису обештећени. Истрага није ни покренута, а осигуравајућа кућа чији су клијенти били власници ресторана Савски Експрес, одбија да им надокнади штету. Због тога је, пре неколико дана, покренута и прва тужба против осигуравајуће куће Винер Штедише.

Годинама је ресторан Савски експрес у Херцеговачкој улици био осигуран код Винер Штедиша од пожара, поплава, разбојништва, провала, демонстрација и манифестација. Онда је дошла постизборна ноћ 25. априла 2016. Фантоми из Савамале рушили су све пред собом. Из Савског експреса, најпре су однели скупа пића и апарате за кафу, потом су га са багерима и бејзбол палицама сравнили са земљом.

Држава не открива ко су фантоми, а власници ресторана туже Винер Штедише, јер им не исплаћују одштету, правдајући се да, како кажу, не знају шта се у Савамали десило.

"Током ове три године комуникација са Винер Штедише је била врло штура, није било састанка, само писани дописи, у којима они сматрају да се овај случај не може подвести ни под један услов који су они прописали својом полисом осигурања. Иако су моји клијенти све време инсистирали да су осигурани и у случају демонстрација и манифестација, по нашем мишљењу ово јесу биле одређене манифестације и демонстрације силе одређене групе грађана", каже адвокат Андреј Прекајски.

Све би било другачије да је откривено ко су фантоми из Савамале и по чијем налогу су радили.

"У случају да су откривени починиоци и одштетни захтеви би били усмерени према њима, с друге стране осигуравајуће друштво би имало од кога да се регресира и да суму која је осигурана и коју ће, надамо се сада исплатити путем суда, они би могли да наплате од директних извршилаца тог незаконитог чина рушења", наводи адвокат.

Међутим, тај случај не помера се с мртве тачке. У фази је предистражног поступка, који може да траје годинама.

Последња ургенција Тужилаштва у вези са захтевом полицији за прикупљањем потребних обавештења у циљу идентификовања учиниоца рушења објеката у Савамали послат је у јануару, али одговор још није стигао.

У Првом основном јавном тужилаштву у Београду, кажу да су до сада послали четири такве ургенције и да ништа не могу да ураде док им полиција не достави извештаје.

Полиција не одговара Тужилаштву, а не одговара ни телевизији Н1 зашто игноришу захтеве тужиоца.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]