Početna strana > Hronika > N1: Ni posle tri godine od nelegalnog rušenja, osiguravajuće kuće odbijaju da nadoknade štetu za srušene objekte u Savamali
Hronika

N1: Ni posle tri godine od nelegalnog rušenja, osiguravajuće kuće odbijaju da nadoknade štetu za srušene objekte u Savamali

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

Ni posle tri godine od nelegalnog rušenja u Savamali, vlasnici uništenih objekata nisu obeštećeni. Istraga nije ni pokrenuta, a osiguravajuća kuća čiji su klijenti bili vlasnici restorana Savski Ekspres, odbija da im nadoknadi štetu. Zbog toga je, pre nekoliko dana, pokrenuta i prva tužba protiv osiguravajuće kuće Viner Štediše.

Godinama je restoran Savski ekspres u Hercegovačkoj ulici bio osiguran kod Viner Štediša od požara, poplava, razbojništva, provala, demonstracija i manifestacija. Onda je došla postizborna noć 25. aprila 2016. Fantomi iz Savamale rušili su sve pred sobom. Iz Savskog ekspresa, najpre su odneli skupa pića i aparate za kafu, potom su ga sa bagerima i bejzbol palicama sravnili sa zemljom.

Država ne otkriva ko su fantomi, a vlasnici restorana tuže Viner Štediše, jer im ne isplaćuju odštetu, pravdajući se da, kako kažu, ne znaju šta se u Savamali desilo.

"Tokom ove tri godine komunikacija sa Viner Štediše je bila vrlo štura, nije bilo sastanka, samo pisani dopisi, u kojima oni smatraju da se ovaj slučaj ne može podvesti ni pod jedan uslov koji su oni propisali svojom polisom osiguranja. Iako su moji klijenti sve vreme insistirali da su osigurani i u slučaju demonstracija i manifestacija, po našem mišljenju ovo jesu bile određene manifestacije i demonstracije sile određene grupe građana", kaže advokat Andrej Prekajski.

Sve bi bilo drugačije da je otkriveno ko su fantomi iz Savamale i po čijem nalogu su radili.

"U slučaju da su otkriveni počinioci i odštetni zahtevi bi bili usmereni prema njima, s druge strane osiguravajuće društvo bi imalo od koga da se regresira i da sumu koja je osigurana i koju će, nadamo se sada isplatiti putem suda, oni bi mogli da naplate od direktnih izvršilaca tog nezakonitog čina rušenja", navodi advokat.

Međutim, taj slučaj ne pomera se s mrtve tačke. U fazi je predistražnog postupka, koji može da traje godinama.

Poslednja urgencija Tužilaštva u vezi sa zahtevom policiji za prikupljanjem potrebnih obaveštenja u cilju identifikovanja učinioca rušenja objekata u Savamali poslat je u januaru, ali odgovor još nije stigao.

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kažu da su do sada poslali četiri takve urgencije i da ništa ne mogu da urade dok im policija ne dostavi izveštaje.

Policija ne odgovara Tužilaštvu, a ne odgovara ni televiziji N1 zašto ignorišu zahteve tužioca.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner