Početna strana > Hronika > N1: Nastavak dijaloga - bez zabrane robe, kampanje (ot)priznavanja, ali i bez Zajednice srpskih opština
Hronika

N1: Nastavak dijaloga - bez zabrane robe, kampanje (ot)priznavanja, ali i bez Zajednice srpskih opština

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. jun 2020.

 Da je spreman da razgovara sa Prištinom potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uslovi su ostali isti - pre svega ukidanje barijera za robu iz Srbije.

Predsednik očekuje da će njegov kolega iz Prištine Hašim Tači tražiti da prisustvuje razgovorima samo tamo gde su Amerikanci.

"I nije nam problem da razgovaramo, nismo imali primedbe na razgovore koji su vođeni pri Evropskoj uniji, niti imamo primedbe na razgovore o važnim ekonomskim temama koje smo imali sa Ričardom Grenelom", kazao je Vučić.

Primedbi ipak ima...

"Po stoti put čujem kako postoje stvari da mi prekinemo kampanju povlačenja priznanja. Možemo mi da prekinemo kampanju povlačenja priznanja, ali znate kad, kad vi prekinete kampanju zahteva za pristupanje međunarodnim organizacijama", naglasio je Vučić.

Da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti piše Radio Slobodna Evropa pozivajući se na izvore iz Brisela. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je to demantovao rekavši da je u pitanju "velika laž".

Srbija se Briselskim sporazumom obavezala da neće kočiti članstvo Kosova u EU, ali i da će pružiti podršku kompaniji KOSTT da postane deo evropske energetske mreže.

"A to što u tom sporazumu ne stoji i odredba da Kosovo treba da zamrzne, da tako kažem, status do konačnog rešenja statusa, što je zapravo i argument Ministarstva sproljnih poslova, u kampanji povlačenja priznanja, je propust srpskih pregovarača", izjavila je Milica Andrić Rakić iz redakcije portala KoSSev.

Sporazum iz 2013. se u čak šest tačaka odnosi na Zajednicu srpskih opština koja ni sedam godina kasnije nije formirana. "Danas glasaj za Srpsku a sutra gradi Srpsku" je i predizborno obećanje koje nije ispunjeno a nije se našlo ni u novom koalicionom sporazumu Demokratskog saveza Kosova i Srpske liste.

"To što Srpska lista nije insistirala da se u sporazumu eksplicitno nađe zahtev, to jest u tačkama sporazuma, da se nađe Zjadnica srpskih opština pokazuje određenu neprincipijelnost Srpske liste", dodala je Andrić Rakić.

U Prištini nije bilo volje za njenim formiranjem ali javnost nije videla ni statut koji je trebalo da napiše srpski upravljački tim.

"Oni su verovatno imali neke beneficije, verovatno su imali neku finansijsku nadoknadu za to, ali oni to nikada nisu uradili. Kada se postavi pitanje zašto ne postoji statut Zajednice srpskih opština vrlo je jasno. Zato što srpska vlast nije odlučila da se statut napravi, zato što srpska vlast nije odlučila da se Zajednica srpskih opština formira kao zaštita, pre svega ljudi u enklavama ali posle toga svih Srba na Kosovu i Metohiji", smatra Nenad Radosavljević, novinar RTV Mir.

Da li je ovaj dogovor iz Brisela ostao samo mrtvo slovo na papiru? Možda odgovor stigne uskoro. Sudeći po reakcijama iz Evrope i Amerike za pregovarače je letnji odmor neizvestan.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner