Хроника

Н1: Напредњаци новинарски посао изједначавају са угрожавањем безбедности државе

Штампа
петак, 12. јул 2019.

 Група медија и невладиних организација позвала је Владу и Скупштину Србије да не користе институције за обрачун са независним медијима и организацијама цивилног друштва.

Повод за обраћање јавности је говор Александра Мартиновића, шефа посланичког клуба Српске напредне странке, у коме је новинаре оптужио да питањима по Закону о слободном приступу информацијама угрожавају безбедност државе.

Да ли државне институције треба да одговарају на питања која им новинари шаљу по Закону о доступности информацијама од јавног значаја? Ако питање шефа посланичке групе напредњака Александра Матиновића, одговор је не, а објашење је изнео током расправе о годишњем извештају Поверника.

"Ви сте у ствари били служба и експозитура разних ЦИНС-ова, КРИК-ова, БИРН-ова, БИРОДИ-ја, Наташе Кандић, Немање Ненадића, и тако даље.. Који су уствари тражили од надлежних држвних органа у највећем броју случајева , безедносно врло осетљиве податке", навео је Мартиновић.

Тумчење посланика Мартиновића да се тражењем инфомација од јавног значаја угрожава безбедност државе, навело је редакције ЦИНС-а, БИРН-а, Истиномера, недељника Време, Н1 и организије Транспарентност и ЦРТА да јавно затраже да престане таргетирање независних медијима и организација цивилног друштва.

Новинарка БИРН-а Тања Максић подсећа да је слободан приступ информацијама гарантован Уставом и законом.

"Апослутно је опасно. Мислим да у овом случају посланик Мартиновић изиграва доброг партијског војника, и да заправо не разуме или се прави да не разуме шта је посао новинара, посао новинара јесте да тражи инфомарције или да пита", подсећа Максић.

На основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја тражили су се, између осталог, одговори о рушењу у Савамали, дипломи Синише Малог, продаји ЈАТ-а и ПКБ-а.

То не би требало да буду информације које би могле да угрозе безбедност земље, сматра посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић.

"То (доступност информација) би допринело развоју друштва, јер би се односило на побљшање борбе против организованог киминала и корупције", каже он.

Неразумевање независних институција, неразумевање шта је посао новинара, али је порука јасна, оцењује посланица ДС-а Гордана Чомић.

"То је јасна порука, немој никаву реч критике да ми упутиш, јер ако ми упутиш, ја тебе у таблоиде, ја тебе у говор народних посланика, ја тебе блатом, па после катраном и перјем", упозорава Чомић.

Од шефа посланичке групе напредњака Александра Мартиновића нисмо добили одговор како би тражене информације утицале на безбедност земље. Изјаву је обећао, али је све само на обећању и остало.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]