Početna strana > Hronika > N1: Nakon posete Vučića SAD, analitičari kažu - Beograd razmišlja o priznanju Kosova; Boško Jakšić: Vučićeva rečenica „nije važna politička cena koja će se platiti“ - nastavak pripreme javnosti u Srbiji za međusobno priznanje
Hronika

N1: Nakon posete Vučića SAD, analitičari kažu - Beograd razmišlja o priznanju Kosova; Boško Jakšić: Vučićeva rečenica „nije važna politička cena koja će se platiti“ - nastavak pripreme javnosti u Srbiji za međusobno priznanje

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. avgust 2019.

Nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučuća sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, iz Stejt departmenta je saopšteno da je on ohrabrio Srbiju da obnovi dijalog sa Kosovom koji bi vodio međusobnom priznanju. Platforma Beograda očigledno je uznapredovala do tačke da se razmišlja o priznanju, ocenjuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da su Pompeo i Vučić razgovarali o bilateralnoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana i kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Država Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

"Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju", navodi se u saopštenju.

Portparol Majka Pompea u saopštenju nakon sastanka: Državni sekretar Pompeo ohrabruje Srbiju da se fokusira na strateške ciljeve, ubrzavajući reforme, kao i nastavak pregovora sa Kosovom o Sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa usmerenog na uzajamno priznanje  

Vučić je nakon sastanka ponovio da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine takse na robu iz Srbije i naveo da je zamolio Pompea da Sjedinjene Države pokušaju snažnije da utiču na vlasti Kosova da to urade.

"Po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku. Govorio sam i o tome da je Srbija spremna čim se takse ukinu da krenemo u otvoreni politički dijalog sa Albancima. Dakle, nije važna politička cena koju morate da platite, jer to ljudi imaju u našoj zemlji prilično nežne uši - ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više ono što ima veze sa našim mitovima", ocenio je predsednik.

Vučić je, međutim, u izjavi za televiziju Prva precizirao da se će se dijalog u "najboljem slučaju" nastaviti početkom decembra, odnosno nakon izbora na Kosovu.

Novinar Boško Jakšić slaže se sa procenama o eventualnom nastavku dijaloga, ali ističe da se očigledno radi na ubrzavanju tempa rešavanj pitanja Kosova.

"Kruna onoga što je rečeno, ja bih obratio pažnju na rečenicu Aleksandra Vučića kada je rekao 'nije važna politička cena koja će se platiti'. To mi govori da je to nastavak procesa pripreme javnosti u Srbiji za rešenje koje može da vodi međusobnom priznavanju. Dakle, očigledno se politička platforma Beograda promenila i uznapredovala do tačke da se razmišlja o priznavanju", ocenjuje Jakšić.

Osim poruka sa sastanka, pažnju javnostu u Srbiji izazvala je i informacija da je, kako je naveo reporter Al DŽazire iz Vašingtona, susretu Vučića i Pompea prisustvovao i nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler. Da li je to tačno, pitao je na Tviteru bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

"Ako je zaista Bler bio na sastanku, to onda ukazuje da je Bler izuzetno blizak saradnik Aleksandra Vučića i da je politika koju je Aleksandar Vučić na tom sastanku zastupao takva da možete imati Blera u delegaciji dok takve stvari izgovarate, a to nije u skladu sa zvaničnom državnom politikom Srbije, koja, koliko mi je poznato, nije promenjena", naveo je Jeremić.

Vučić do sada nije javno odgovorio da li je Bler prisustvovao sastanku, a na to pitanje televizije N1 nije odgovorila ni savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Prištinski zvaničnici bez komentara o jučerašnjem sastanku Vučić - Pompeo

Nastavak dijaloga zavisi i od druge strane - prištinske...a tamo se politička situacija ne smiruje. U Prištini se u četvrtak održava sednica Skupštine Kosova na kojoj će biti glasano za raspuštanje najviše kosovske institucije. Paralelno s tom sednicom, predizborna atmosfera se zahuktava, dok su već dogovorene pojedine predizborne koalicije.

Jučerasnji sastanak državnog sekretara SAD Majka Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića prištinski zvanicnici nisu komentarisali do sada. Ipak, mediji su opširno izvestili o sastanku postavljajući pitanje  - da li SAD zaobilaze Kosovo.

(N1)