Početna strana > Hronika > N1: Miloš Vučević predstavio maketu novog mosta koji će se graditi u Novom Sadu
Hronika

N1: Miloš Vučević predstavio maketu novog mosta koji će se graditi u Novom Sadu

PDF Štampa El. pošta
subota, 01. avgust 2020.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević predstavo je maketu novog mosta preko Dunava u tom gradu. Četvrti novosadski most nalaziće se u produžetku Bulevara Evrope i povezivaće Novi Sad sa obilaznicom u Sremskoj Kamenici. Projekat izgradnje mosta proglašen je projektom od nacionalnog značaja.

"Ovaj most sa pratećom infrastrukturom je u istom rangu kao autoput Miloš Veliki, ili Moravski koridor što znači kraće rokove i jednostavnije procedure. Samo za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa procena je da nam je potrebno 11 miliona evra, a ukupno oko 15 milijardi dinara, ali to nas neće obeshrabriti", rekao je Vučević na predstavljanju makete, a objavljeno je na zvaničnom sajtu Novog Sada.

Vučević je dodoa da će Novi Sad do kraja ove godine usvojiti plan generalne regulacije za most, kao i da je on već ucrtan u generalnom urbanističkom planu. Polanirano je da se 2021. godine raspiše tender za izgradnju idejnog projekta.

Prema rečima prof. dr Vuka Bogdanovića, Novom Sadu tri mosta nisu dovoljna, ako se uzmu u obzir statistički podaci od prošle godine koji pokazuju da grad ima preko 350.000 stanovnika i oko 120.000 registrovanih vozila.

"Ovaj most će dati poseban kvalitet našem gradu. Inače, kroz Srbiju prolazi najduži deo toka Dunava koji iznosi 583 km, a ovo će biti prvi most na toj dužini, koji će imati izvanrednu biciklističku infrastrukturu", najavio je prof. Bogdanović.

On je kazao da će most rasteretiti najopterećeniji putni pravac u Novom Sadu, od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja.

"Sve raskrsnice na tom potezu su pod velikim saobraćajnim pritiskom. Takođe, most će povezati državne puteve, Srem, Mačvu, Posavinu i Semberiju sa Bačkom i olakšati stanovnicima ovih regija pristup Novom Sadu", naglasio je rukovodilac izrade Studije smart plana za Grad Novi Sad koja je odgovorila na pitanje opravdanosti i benefita izgradnje novog mosta.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner