петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Н1: Хрватска после пуних 26 година покренула истрагу против осумњичених за ракетирање Банских двора 1991.
Хроника

Н1: Хрватска после пуних 26 година покренула истрагу против осумњичених за ракетирање Банских двора 1991.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 14. децембар 2017.

После пуних 26 година, Хрватска је покренула истрагу против осумњичених за ракетирање Банских двора 7. октобра 1991. На списку је шест особа оптужених за убиство у покушају представника највиших државних тела, али и за ратни злочин против цивилног становништва. Међу њима, пет држављана Србије и један Хрватске.

Пилоти који су тог 7. октобра 1991. управљали авионима Југословенске народне армије, два начелника, један генерал мајор и један војни обавештајац - од данас су на потерницама које је за њима расписала Хрватска, изјавио је Анте Гудељ, начелник Управе риминалистичке полиције Хрватске.

“Ових шест особа пријављујемо за убиство у покушају представника највиших државних тела и друго кривично дело за које се сумњичи ових шест особа јесте ратни злочин против цивилног становништва”, објаснио је Гудељ.

Иако је прошло више од 26 година, хрватска полиција тврди да тек данас има и сведоке и материјалне доказе да је напад на Банске дворе био планиран у тренутку када су се у згради налазили хрватски председник Фрањо Туђман, председник Председништва СФРЈ Стјепан Месић и југословенски премијер Анте Марковић.

Јадранко Карлушић из хрватске војне полиције претпоставља да је место и време састанка знао већ поменути обавештајац.

“Његова улога је била појаснити у којим просторијама се налази, да би пилот што прецизније погодио мету”, навео је он.

Нико од пријављених хрватској полицији у овом тренутку није доступан, истиче Јурица Илић из Жупанијског тужилаштва у Загребу.

“За свих шест особа имамо податке да се не налазе на подручју Републике Хрватске. Дакле, налазе се у иностранству, у току су мере и радње утврђивања њихових пребивалишта у иностранству”, рекао је он.

Петорица пријављених су држављани Србије, четворица се, према сазнањима Н1, налазе на територији Србије. Званично, једино се зна где је хрватски држављанин, пилот који је у време напада имао 32 године.

“Он је данас у Јужноафричкој Републици где је активни пилот”, рекао је Гудељ.

Сви пријављени али и један део сведока високо су рангирани чиновници ЈНА и обавештајних служби - и то је, кажу хрватски истражни органи, један од разлога зашто тек сада покрећу истрагу.

 “Такве људе је дуго окруживао својеврсни зид ћутње који је требало пробити”, поручио је Јурица Илић.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер