Početna strana > Hronika > Muamer Zukorlić: Podrška Vučiću je podrška našim političkim ciljevima i projektima
Hronika

Muamer Zukorlić: Podrška Vučiću je podrška našim političkim ciljevima i projektima

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. mart 2017.

Sarajevo -- Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka podržala je predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića.

Podrška Vučiću je data jer njegov izbor značajno doprineti stabilnosti, miru i unapređenju ambijenta u kojem bi se Bošnjaci mogli osećati ravnopravnim i rešavati nagomilane probleme, izjavio je lider te stranke Muamer Zukorlić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Očekuje, dodaje, i privrednu ekspanziju Sandžaka, na osnovu ekonomskih projekata, koje Vučić podržava.

"Ocenili smo da podrška Aleksandru Vučiću nije podrška Vučiću, nego našim političkim ciljevima i projektima. Zato smo pozvali Bošnjake da glasaju za Vucica", rekao je Zukorlić.

Ta podrška je, kaže, važna tačka u budućem dijalogu Bošnjaka i Srba.

BDZ je s Vučićevom strankom partner u parlamentu Srbije skoro godinu dana i ima pozitivna iskustva, objasnio je Zukorlić.

Podsetio je i da je Vučić u svakoj prilici ponavljao tvrdnje da lokalna i regionalna stabilnost najznačajnije zavisi od odnosa Bošnjaka i Srba, da su Bošnjaci i Srbi koji, uprkos prilično krvavoj istoriji u zadnjih 100 godina, nisu uspeli podeliti životni prostor i da su upućeni jedni na druge, te da je došlo vreme da se, umesto crne stranice, otvori, kako je rekao, bela stranica, gde bi se konačno zakopale ratne sekire i sve ono što "nas je pratilo do genocida".

"Treba da se, definitivno, trgnemo i okrenemo prema budućnosti. Da iz prošlosti uzmemo pouke kako ne valja i da krenemo napred. To naravno nije lako, niti je moguće brzo, ali, ako su uključeni dominantni politički faktori, ti procesi su realniji i moguće je očekivati rezultate", kazao je Zukorlić.

On je istovremeno pozvao i političare u BiH da u svojim izjavama i potezima imaju u vidu i Bošnjake u Sandžaku, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

"Važno je imati taj osećaj. Bošnjacima je BiH i nacionalna, i kulturna, i duhovna matica. To održavanje nacionalnog jedinstva je neophodno da ide obostrano", naveo je.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci i Srbi su izmešani na jednom životnom prostoru.

"Bošnjaci će, po mom mišljenju, biti ključni faktor održavanja ravnoteže na Balkanu. Mislim da Bošnjaci treba s tom svešću i kapacitetima da igraju ključnu pacifističku ulogu, jer tu vrednost imaju u svojoj tradiciji", istakao je.

Navodi da Bošnjaci traže partnere u srpskom narodu.

"Za sada imamo isturenog i najznačajnijeg faktora, a to je Aleksandar Vučić i njegova partija. Vidimo da se potenciranje pomirenja izlilo iz naše stranke i nije samo prihvaćeno od Vučića već od pojedinih bošnjačkih političara, koji to potenciraju. Dobro je da se to pitanje spominje i iskreno i neiskreno, jer se navikava običan svet na to", naveo je.

Prema njegovim rečima, na taj način počinje da pada mržnja, a "običan svet", koji je indukovan sukobima i mržnjama, počinje da shvata da je to neminovnost i da se profilira u tome, rekao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao i da očekuje privrednu ekspanziju u Sandžaku.

Naglasio je, naime, važnost ekonomskih projekata u Sandžaku koje, kako je kazao, Vučić podržava.

"Od izgradnje infrastrukturnih projekata i putne mreže do aerodroma, bolnice i drugih važnih projekata u budućnosti. Cilj je povezivanje Sandžaka sa svetom i prema Beogradu i prema Crnoj Gori, ali i prema Sarajevu", naveo je Zukorlić.

(Tanjug)