Početna strana > Hronika > MSP Rusije: EU i SAD počinju da shvataju da je Rusiju nemoguće poraziti. Od nekadašnjeg optimizma zapadnjaka nije ostalo ni traga
Hronika

MSP Rusije: EU i SAD počinju da shvataju da je Rusiju nemoguće poraziti. Od nekadašnjeg optimizma zapadnjaka nije ostalo ni traga

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. februar 2024.

Poslednja Minhenska bezbednosna konferencija svela se na razgovore o tome kako da se izbegne neuspeh ukrajinskih oružanih snaga, od nekadašnjeg optimizma Zapada nije ostalo ni traga, poručila je danas Marija Zaharova.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države počinju da shvataju da je Rusiju nemoguće poraziti, poručila je danas predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući situaciju u Ukrajini i deset godina od državnog prevrata u Kijevu.

"Od nekadašnjeg optimizma zapadnjaka nije ostalo ni traga. Ako su pre godinu dana bili u potpunosti sigurni da će njihove marionete iz Kijeva uskoro pobediti, ovaj put su jedva sakrili skepticizam i pesimizam", rekla je ona, osvrnuvši se na poslednju Minhensku bezbednosnu konferenciju, koja se, prema njenim rečima, ove godine "svela na razgovore o tome kako da se izbegne neuspeh ukrajinskih oružanih snaga".

Zaharova je podsetila da je jedan od ukrajinskih zvaničnika na istoj konferenciji ove godine upitao američkog državnog sekretara Entoni Blinkena šta bi bilo bolje za Vašington - da Ukrajina uđe u NATO ili da ima nuklearno oružje, dok je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na istom mestu prošle godine pripretio da bi Kijev mogao ponovo da razmisli o nuklearnom oružju.

"Ubeđeni smo da međunarodna zajednica treba da se prema ovakvim opasnim izjavama odnosi na najozbiljniji način. Tim pre što su u Ukrajini sačuvani naučni i proizvodni kapaciteti iz perioda SSSR-a za proizvodnju nuklearnog oružja", objasnila je portparolka MSP-a Rusije.

Zaharova je, takođe, podsetila da je sukob u Ukrajini mogao biti sprečen, da su realizovani Minski sporazumi iz 2014. i 2015. Osvrnula se i na to što je Zelenski prošle nedelje potpisao sporazume o saradnji u oblasti bezbednosti sa Nemačkom i Francuskom, slične onim koji su u januaru potpisani sa Londonom.

Ali, "cena zapadnih 'garancija' Ukrajini je dobro poznata", dodala je ona i upozorila da Zapad danas ima jedan cilj - "da Ukrajinu pretvori u bespravnu koloniju i da je koristi kao instrument protiv Rusije".

"Njihove garancije ne vrede ništa", zaključila je Zaharova.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner