Početna strana > Hronika > MSP Kine: Velika Britanija "doliva ulje na vatru" u Hongkongu
Hronika

MSP Kine: Velika Britanija "doliva ulje na vatru" u Hongkongu

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. novembar 2019.

 Kina optužila Veliku Britaniju da "doliva ulje na vatru" u Hongkongu, posle napada prodemokratskih demonstranata na hongkonšku ministarku pravde u Londonu.

"Pozivamo Veliku Britaniju da odmah ispita događaje, da učini maksimum da uhapsi počinioce i izvede ih pred sud i garantuje bezbednost i dostojanstvo svih kineskih zvaničnika", rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Hongkonšku ministarku pravde Teresu Čeng, juče su napale desetine prodemokratskih demonstranata u Londonu, kada se spremala da održi govor u jednoj instituciji. Demonstranti su je opkolili i uzvikivali: Ubico, a ona je pala.

Snimci pokazuju da se ubrzo zatim podigla i da je obezbeđenje odvelo bez vidljivih povreda, ali Vlada Hongkonga je u saopštenju navela da je ministarka pretrpela "ozbiljne telesne povrede".

U saopštenju vlade se navodi da je ministarka odmah obavestila londonsku policiju i zatražila da shvate slučaj ozbiljno i da izvedu počinioce pred lice pravde.

Šefica Vlade Hongkonga Keri Lam je takođe osudila incident navodeći da "taj divlji čin prelazi granice svakog civilizovanog društva".

Honkong, bivša britanska kolonija, već više od pet meseci prolazi kroz najozbiljniju političku krizu od kada je vraćen Pekingu, 1997. godine.

(Tanjug)