Početna strana > Hronika > MSP Crne Gore: Kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore
Hronika

MSP Crne Gore: Kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. decembar 2019.

 Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da se komentarom ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom Zakona o slobodi veroispovesti potvrđuje kontinuitet "neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore".

U saopštenju se ocenjuje da se sve to dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donela jedan pravni akt.

"Komentarom Departmana za informacije i štampu ruskog Ministarstva vanjskih poslova povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, nažalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU", kazali su iz crnogorskog ministarstva.

Sve se to dešava zato što je Crna Gora ukinula ideološki zakon star pedeset godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast

Oni smatraju da se sve to dešava zato što je "Crna Gora ukinula ideološki zakon star pedeset godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast".

Ističe se da je zakon u celini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve verske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim Srpske pravoslavne crkve.

Navodi se da se suprotno navodima ruskog MID-a, usvojenim zakonom u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad verskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje.

"Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend", poručili su iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Crnoj Gori nastale zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i saopštilo da su "jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ za obezbeđivanje normalnog razvoja društva".  

"O atmosferi u kojoj se to dogodilo svedoči činjenica da je zbog nemira u parlamentu privedeno 17 poslanika opozicionog Demokratskog fronta, a masovni protesti održani su u nekoliko gradova uz učešće verskih i javnih ličnosti, navodi se u saopštenju iz Moskve.  

Videti još:

MSP Rusije: Ozbiljno smo zabrinuti situacijom nastalom u Crnoj Gori zbog usvajanja "Zakona o slobodi veroispovesti"; Zakon omogućava crnogorskim vlastima da od SPC oduzmu više od 650 verskih objekata i da ih predaju nepriznatoj CPC

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner