Početna strana > Hronika > Moskva: Vladimir Putin potpisao zakon koji reguliše izborne procedure u novim ruskim regionima Ruske Federacije - DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti
Hronika

Moskva: Vladimir Putin potpisao zakon koji reguliše izborne procedure u novim ruskim regionima Ruske Federacije - DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 29. maj 2023.

MOSKVA, 29. maja /TASS/. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o izmenama i dopunama postojećeg zakonodavstva o sprovođenju izbora u novim regionima zemlje, kao i izbornim procedurama, navodi se u dokumentu objavljenom u ponedeljak.

Novim regionima Ruske Federacije, Donjecke Narodne Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške oblasti i Hersonske oblasti, sada je delegirano pravo da samostalno utvrđuju određene odredbe saveznog izbornog zakona, počevši od jedinstvenog dan glasanja ovog septembra. Konkretno, stanovnici novih regiona sada imaju pravo da glasaju na biračkim mestima koja se nalaze van svojih matičnih regiona i takođe mogu da koriste ne samo svoje ruske interne pasoše u svrhu lične identifikacije, već i druge dokumente sa ekvivalentnom zakonskom snagom.

Izbori po vanrednom stanju

Dokument takođe utvrđuje proceduru za održavanje izbora po vanrednom stanju, predviđajući da se referendumi i izbori mogu održavati na onim teritorijama na kojima je proglašeno vanredno stanje nakon relevantnih konsultacija Centralne izborne komisije (CIK) Rusije sa Ministarstvom odbrane Rusije i Federalnom bezbednošću. Služba (FSB). Prema predlogu zakona, izbori i referendumi se mogu održavati, uz saglasnost svih nadležnih organa, na celoj teritoriji na kojoj je proglašeno vanredno stanje ili na određenom delu te teritorije.

Ukoliko bi održavanje izbora ili referenduma na teritoriji jednog od četiri regiona predstavljalo pretnju po živote ili dobrobit građana, glasanje može biti odloženo odlukom CIK-a, koji mora odmah obavestiti predsednika o svakom takvom odlaganje. Kada se relevantna opasnost otkloni, CIK će odrediti kada će nastaviti izborni proces.

Izborne komisije za pritvorenike

Zakonom je predviđena i mogućnost da se u mestima za zadržavanje osumnjičenih i okrivljenih lica formiraju izborne komisije, i definiše postupak za njihovo formiranje, njihova ovlašćenja i osnov njihovog rada.

Dokument takođe sadrži odredbe o odbijanju glasanja sa glasačkim listićima u odsustvu i zabrani predizbornih kampanja na sajtovima koje su blokirali ruski mediji i telekomunikacije (Roskomnadzor).

Zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

(TASS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner