Početna strana > Hronika > Moskva proterala ukrajinskog diplomatu iz konzulata u Sankt Peterburgu kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Ukrajine
Hronika

Moskva proterala ukrajinskog diplomatu iz konzulata u Sankt Peterburgu kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. avgust 2019.

Moskva je saopštila da je diplomata Generalnog konzulata Ukrajine u Sankt Peterburgu proglašen za personu non grata, kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Ukrajine.

„Kao odgovor na neprijateljske i nemotivisane korake Kijeva, Rusija je morala da na bazi reciprociteta proglasi za personu non grata radnika generalnog konzulata Ukrajine u Sankt Peterburgu“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema podacima Ministarstva, proterivanje ruskog diplomate iz Ukrajine je bilo organizovano još u maju.

„Još u maju 2019. godine specijalne službe su izvršile još jednu provokaciju u nizu, neosnovano proglasivši pripadnika generalnog konzulata Rusije u Lavovu za personu non grata. Nikakvi dokazi njegove protivpravne delatnosti koja ide izvan okvira realizacije profesionalnih obaveza, kao i obično, nisu predstavljeni javnosti“, saopštilo je Ministarstvo.

„To što je SBU odugovlačila tri meseca sa objavljivanjem informacije, izgleda da je bilo povezano sa unutar političkim igrama u Ukrajini“, Zaključili su mu ruskom MIP-u.

Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine proglasila ruskog diplomatu personom non grata u Ukrajini.

(Sputnjik)