Хроника

Шеф београдске Канцеларије УНХЦР: Број миграната у Србији два пута већи него прошле године - до новембра их ушло око 27 хиљада

Штампа
петак, 06. децембар 2019.

Број миграната два пута је већи ове него прошле године, а до средине новембра у Србији је регистровано око 27.000 улазака миграната и избеглица.

Очекује да до краја године буде више од 30.000, изјавио је шеф београдске Канцеларије УНХЦР-а Ханс Фридрих Шодер.

Према његовим проценама, за сада, ипак, није на помолу мигрантска криза попут оне из 2015.

Само у октобру регистрована су 4.123 доласка, што је за 500 више него месец пре тога. На јучерашњи дан у центрима је смештено 4.302 мигранта а места има и даље јер су капацитети 6.000 лежајева.

Око 10 одсто ове популације чине деца без пратње, којима је тешко одредити тачне године, јер немају документа или имају лажна.

"Без пратње смо ове године регистровали око 3.000 деце, у сваком тренутку их у Србији има 400 до 500, а свако треће одлучи да остане неко време. Највећи број су дечаци из Авганистана", каже Шодер и додаје да су они најрањивима категорија и на мети свих врста експлоатације.

(Мондо)

Видети још: Ђорђе Вукадиновић: Какав је споразум Србија склопила са аустријском владом по питању миграната – и зашто се чини као да и власт и опозиција и медији мигрантско питање гурају под тепих?

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]