Početna strana > Hronika > Šef beogradske Kancelarije UNHCR: Broj migranata u Srbiji dva puta veći nego prošle godine - do novembra ih ušlo oko 27 hiljada
Hronika

Šef beogradske Kancelarije UNHCR: Broj migranata u Srbiji dva puta veći nego prošle godine - do novembra ih ušlo oko 27 hiljada

PDF Štampa El. pošta
petak, 06. decembar 2019.

Broj migranata dva puta je veći ove nego prošle godine, a do sredine novembra u Srbiji je registrovano oko 27.000 ulazaka migranata i izbeglica.

Očekuje da do kraja godine bude više od 30.000, izjavio je šef beogradske Kancelarije UNHCR-a Hans Fridrih Šoder.

Prema njegovim procenama, za sada, ipak, nije na pomolu migrantska kriza poput one iz 2015.

Samo u oktobru registrovana su 4.123 dolaska, što je za 500 više nego mesec pre toga. Na jučerašnji dan u centrima je smešteno 4.302 migranta a mesta ima i dalje jer su kapaciteti 6.000 ležajeva.

Oko 10 odsto ove populacije čine deca bez pratnje, kojima je teško odrediti tačne godine, jer nemaju dokumenta ili imaju lažna.

"Bez pratnje smo ove godine registrovali oko 3.000 dece, u svakom trenutku ih u Srbiji ima 400 do 500, a svako treće odluči da ostane neko vreme. Najveći broj su dečaci iz Avganistana", kaže Šoder i dodaje da su oni najranjivima kategorija i na meti svih vrsta eksploatacije.

(Mondo)

Videti još: Đorđe Vukadinović: Kakav je sporazum Srbija sklopila sa austrijskom vladom po pitanju migranata – i zašto se čini kao da i vlast i opozicija i mediji migrantsko pitanje guraju pod tepih?

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner