Početna strana > Hronika > "Mond": DŽavit Haliti koristio podatke iz obaveštajnih izveštaja Kfora
Hronika

"Mond": DŽavit Haliti koristio podatke iz obaveštajnih izveštaja Kfora

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. januar 2011.

Kfor je pokrenuo internu istragu zbog navoda francuskog lista "Le Mond" da je zvaničnik Demokratske partije Kosova (DPK) DŽavit Haliti, koji je navodno u sprezi sa kriminalom na Kosovu i Metohiji, koristio podatke iz obaveštajnih izveštaja Međunarodne vojne misije na Kosmetu.

Portparol Kfora Hans Diter Vičer je u saopštenju medijima potvrdio pokretanje istrage o dospeću tajnog dokumenta na koji se poziva francuski dnevnik.

"Mediji su juče objavili dokument, nazivajući ga tajnim dokumentom Kfora. Mediji citiraju dokument navodeći da je sačinjen 2004. godine ili ranije. Kfor je počeo internu istragu o izvoru ovog dokumenta i druga pitanja u vezi sa njim. Pošto je ovo pitanje pod istragom, ne možemo da ponudimo više komentara na izveštaje, koji su predstavljeni na Internetu ili u medijima ", kaže se u saopštenju Kfora.

Francuski list "Mond" predstavio je u jučerašnjem izdanju visokog zvaničnika DPK DŽavita Haljitija kao čoveka opasne naravi i, pozivajući se na izveštaj Obaveštajne službe Kfora iz 2004, navodi njegove veze sa tajnom službom ŠIK i uključenost u kriminalne i druge afere.

Tekst pod naslovom "Drugo lice Kosova" govori o tome da je obaveštajna služba Kfora bila veoma usmerena na aktivnosti "velikana" OVK, između ostali i na Halitija, danas "jednog od uticajnijih biznismena, člana partije Hašima Tačija i člana rukovodstva kosmetske skupštine".

Francuski list navodi da je Haliti, između ostalog, uključen u prostituciju, trgovinu oružjem, drogom i naftom, i da je bio povezan sa zaplašivanjem članova Demokratskog saveza Kosova, preko tajne službe ŠIK.

(Vesti)