Početna strana > Hronika > Mitropolit Amfilohije: Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je osnovala Crnu Goru; Vladika Joanikije: Nećemo odustati od odbrane crkvene imovine
Hronika

Mitropolit Amfilohije: Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je osnovala Crnu Goru; Vladika Joanikije: Nećemo odustati od odbrane crkvene imovine

PDF Štampa El. pošta
subota, 14. decembar 2019.

 Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je danas da zahtevaju da se crkvi i drugim verskim zajednicama vrati ono što je opljačkano nakon 1945. godine, pa da se nakon toga donese normalan i evropski zakon o verskim zajednicama.

Amfilohije je ocenio da je neshvatljivo u savremenoj Evropi da bi sekularna država htela imovinu i hramove crkve.

To nije bilo ni u vreme kralja Nikole.

Amfilohije je na konferenciji za štampu povodom Crkveno-narodnog sabora koji se u Nikšiću održava 21. decembra, istakao da su zabrinuti što Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.

Mitropolit je naglasio da se svake godine prenose mošti Svetog Simeona dajbabskog, navodeći da je to prirodno da se uradi i sa Vasilijem Ostroškim.

To se, kako je kazao, radi i u Rusiji i drugim zemljama.

Amfilohije je istakao da su na Sabor mira i pomirenja 21. decembra pozvani svi, pa i oni koji se „ljute na njega i episkopa budimljansko - nikšićkog Joanikija”.

Sadašnja vlast nastavlja raskole zakonom o slobodi veroispovesti

On je kazao da sadašnja vlast nastavlja raskole zakonom o slobodi veroispovesti.

Amfilohije je ocenio da će crkva zakonskim sredstvima braniti svoju imovinu.

„Svi ti hramovi pripadaju Crnoj Gori i niko ih neće nositi iz Crne Gore”, poručio je Amfilohije, prenose „Vijesti”.

On je predstavnike vlasti nazvao kumrovačkim đacima koji se ponašaju gore od onog iz Kumrovca, navodeći da ga čudi ko je sastavio takav zakon.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je kazao da je namera Zakona o slobodi veroispovesti zlokobna, da se još jednom opljačka crkvena imovina.

Zakon je, kako je ocenio, udar na našu veru i da se vera ponizi.

„Ne možemo dozvoliti da nam se otima i da budemo diskriminisani. Da nam otima onaj koji se predstavlja kao demokrata", kazao je Joanikije.

Poručio je da neće odustati od odbrane crkvene imovine i pozvao na dijalog. 

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner