Početna strana > Hronika > Mitropolit Amfilohije: Pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi „ukrajinski scenario” na Balkanu - bio bi objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi
Hronika

Mitropolit Amfilohije: Pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi „ukrajinski scenario” na Balkanu - bio bi objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. jul 2019.

Pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi „ukrajinski scenario” na Balkanu bio bi objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi – kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović u intervjuu ruskoj agenciji „TASS”.

„Ne vjerujem da se model pravoslavnoga raskola u Ukrajini može ponoviti na Balkanu ili u Crnoj Gori. Dedeiću (vođi nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve – opaska agencije ‘TASS) je oduzet sveštenički čin upravo od Carigradske patrijaršije, tako da to ne dolazi u obzir.

Što se tiče Makedonije, ne bih volio da vjerujem da će Carigradska patrijaršija proglasiti rat SPC. 
Ipak, nakon zbivanja u Ukrajini, sve se može očekivati. I dalje se nadam da se to neće dogoditi”.

Amfilohije je izrazio žaljenje što, kako je rekao, „na Carigradskoga Patrijarha [Vartolomeja] ne utiču najzaslužniji, već određena grupa mladih mitropolita, ambicioznih ljudi koji svojim ambicijama podstiču Patrijarha na određene akcije".

Za Vartolomeja tvrdi Amfilohije da je „on čovjek u godinama i prilagođava se, da bi jačao svoje prvjenstvo, ali u stvari to prvjenstvo dovodi u opasnost”.

„Razgovarao sam s ozbiljnim ljudima iz Grčke i drugima – ne želim ih sada imenovati – koji su nezadovoljni takvim uticajem na Carigradskoga Patrijarha”, kaže Amfilohije. 

***

U međuvremenu, Grčka pravoslavna crkva praktično je priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) – saopštio je mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij Dumenko. U liturgijskim svečanostima 29. jula, povodom 1031. godišnjice krštenja Rusi-Ukrajine u Kijevu, učestvovali su predstavnici Grčke pravoslavne crkve.

„Radimo na tome da naša autokefalna PCU bude priznata od strane drugih pravoslavnih crkava. I predstavnici Grčke crkve učestvovali su s nama u liturgiji. To ukazuje da je Grčka crkva praktično prepoznala autokefaliju PCU”, kazao je Epifanij.

U liturgiji s Epifanijem, prenosi „Ukrinform”, sasluživao je Jovan Tasias (Ιωάννης Τασσιάς), mitropolit lankadski, litski i redinski Grčke pravoslavne crkve.

„Antena M” je ranije objavila da su dvije sinodalne komisije Grčke crkve, formirane početkom o.g. radi ispitivanja opravdanosti davanja autokefalije PCU od strane Vaseljenske patrijaršije, završile rad i obje su donijele pozitivne nalaze. Predviđa se zasijedanje Sinoda Grčke crkve i zvanično priznanje autokefalije PCU najranije tokom oktobra. Vaseljenski patrijarh Vartolomej je u TV izjavi 14. jula eksplicitno najavio: „Prva crkva koja će priznati PCU će biti sestrinska Crkva u Grčkoj”.

Epifanij je napomenuo da je na posljednjem sastanku Sinoda PCU odlučeno da se otvori vikarijat za pravoslavnu rumunsku manjinu u Ukrajini, što je uslov Rumunske crkve da prizna autokefaliju PCU.
Rumunska crkva je 21. februara o.g. zatražila „pisane garancije od ukrajinske crkvene i državne vlasti da će etnički i jezički identitet Rumuna biti poštovani i da će Rumunska crkva moći da organizuje rumunski pravoslavni vikarijat u Ukrajini koji će razvijati duhovne veze sa Rumunskom patrijaršijom, primati i koristiti liturgijske i crkvene knjige na maternjem jeziku”.

„Postepeno radimo da svaka od crkava prepozna naš autokefalni status”, rekao je juče mitropolit Epifanij. „Mi smo 30 godina čekali na tomos o priznavanju naše autokefalije. Vjerovatno su svi očekivalii da će prihvatanje toga tomosa biti brže, ali vidimo da je i za ovaj proces potrebno strpljenje“.
Predstavnici Vaseljenske patrijaršije su povodom 1031. godišnjice krštenja Rusi-Ukrajine donijeli u Kijev velike svetinje: česticu Krsta Gospodnjega i mošti Svetoga apostola Andrije Prvozvanoga. Delegacju Vaseljenske patrijaršije u Kijevu je predvodio mitropolit Emanuil Adamakis.

(Antena M)