Početna strana > Hronika > Mitropolit Amfilohije: Peticiju protiv zakona o slobodi veroispovesti potpisalo oko 100.000 građana - potpisalo bi ih više, ali se boje
Hronika

Mitropolit Amfilohije: Peticiju protiv zakona o slobodi veroispovesti potpisalo oko 100.000 građana - potpisalo bi ih više, ali se boje

PDF Štampa El. pošta
subota, 03. avgust 2019.

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske mitropolit Amfilohije izjavio je da je peticiju kojom se traži povlačenje spornog crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, potpisalo je do sada oko 100.000 građana.

„Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa“, kazao je Amfilohije za podgopričke „Vijesti“.

Mitropolit je ocenio da je „Vlada taj zakon stavila u drugi plan nakon Trojičindanskog sabora u Podgorici, koji je pokazao snagu vernika“, jer su „shvatili da ne mogu ići protiv naroda“.

"Đukanović ne radi po svojoj volji, nego pod pritiskom i nasiljem NATO-a"

Rekao je da su „laž“ spekulacije da on u dogovoru s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem pokušava da od Srpske pravoslavne crkve (SPC) odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku: „Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži“.

NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu

Amfilohije je rekao da Đukanovića „poštuje kao čoveka i državnika, ali to ne znači da poštujem njegovu bezumnu politiku“ prema crkvi. „Bojim se da to sada ne radi po svojoj volji, nego pod pritiskom i nasiljem NATO-a“, smatra mitropolit.

„NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu. Zato uništavaju Siriju i tamošnje hrišćanstvo, Ukrajinu, potkopavaju temelje pravoslavne Rusije, a uništili su Kosovo i Metohiju. I sada evo hoće da uništi i Crnu Goru. E pa ne ide to, neće moći“, rekao je Amfilohije.

(Danas)