Хроника

Митрополит Амфилохије: Сабрања овог народа нијесу „политички скупови“ како их назива Ђукановић; Нема разговора о Закону, народ је рекао своју ријеч - то је безакоње и отимање светиња

Штампа
недеља, 19. јануар 2020.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је данас да сабрања народа у знак протеста због Закона о слободи вјероисповјести нијесу политички скупови, како их је назвао предсједник Црне Горе Мило Ђукановић који, како је казао, не може ни знати шта је црквено, а шта политичко јер није крштен.

„Ви сте свједоци сабрања овог народа данас из Подгорице и шире од ње. Је ли то био политички скуп или црковни скуп? А ако он ово назива политичким скупом онда он не зна, а није чудо да не зна шта је црковно, а шта је политичко јер није ни крштен. То једно, а друго то што позива да разговарамо о Закону, овај народ је и овде данас рекао своју ријеч, то је безакоње, то није закон, то је отимање светиња“, рекао је Амфилохије новинарима након Богојављенског пливања за Часни крст у Подгорици, на Саставцима (Мјесто гдје се састављају Морача и Рибница).

На питање да ли то значи да неће преговарати са властима док се Закон повуче он је одговорио потврдно.

„Апсолутно. Како да разговарамо о једној лажи и неправди која је стид и срам Црне Горе. Најсрамније нешто што се догодило Црној Гори то је тај закон. Не можемо да разговарамо о томе, то је и њему речено, према томе како он хоће. Он може против народа, али ако је заиста народна власт онда ће да чује глас народа који не да светиње и који призива све људе да испоштују древна завјештања од Јована Владимира па до краља Никола. Ако хоће да буде истински владар нека испоштује путеве краља Николе, господара Црне Горе“, поручио је Амфилoхије Ђукановићу.

Он је додао да „о томе нема разговора, они могу да изврше насиље али очевидно да овај народ то насиље не прихвата, нити призива на насиље“.

Газити то и отимати оно што је народ уграђивао кроз вјекове у храмове, ја то не разумијем. Могу како хоће, али не могу докле хоће, ипак смо пролазни ми овдје, а црква Божја је вјечна

„Призива на разум на мудрост, на правду, на истину, на љубав. То су ови скупови, а политичари нека воде своју политику, ово је Божји скуп. Ова црква Божја двије хиљаде година организује овај скуп, њој припадају милиони људи и данас и кроз вјекове су припадали и припадаће и у будућа времена без обзира како се мијењали политичари. Данас су ови сјутра су они, а црква је вјечна“, рекао је Амфилохије.

Према његовим ријечима, власт може да тражи, али овај народ ће да се сабира и убудуће и то све више.

„И ако заиста имају разума, а имају надам се, они ће схватити да је ово народни протест, из дубине душе народа. И за мене је ово чудо. Овдје сам митрополит 30 година и нијесам могао очекивати да ће овај народ овако да се понесе према томе. Ако им то не говори ништа којем Богу и којој власти они припадају? Ако су народна власт, испоштоваће глас народа. Неће доносити ове законе који су закони неправде и гажење елементарних људских права, а нема дубљег права од права вјере у живога Бога. Газити то и отумати оно што је народ уграђивао кроз вјекове у храмове, ја то не разумијем. Могу како хоће, али не могу докле хоће, ипак смо пролазни ми овдје, а црква Божја је вјечна“, казао је Амфилохије.

Први пут у историји једна власт, један предсједник ствара своју цркву и то некрштени предсједник, можете замислити до чега смо дошли ми у Црној Гори. Ствара своју тзв. „аутофекалну“ цркву, јер то само може бити таква црква коју ствара неко ко је безбожник и не зна шта је црква

На питање да ли и даље траже дијалог о темељном уговору и шта ће он садржати, Амфилохије је одговорио да би подразумијевао оно што су урадили са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом.

„Деценијама то говоримо, али први пут историји једна власт, један предсједник ствара своју цркву и то некрштени предсједник, можете замислити до чега смо дошли ми у Црној Гори. Ствара своју тзв „аутофекалну“ цркву, јер то само може бити таква црква коју ствара неко ко је безбожник и не зна шта је црква„, рекао је Амфилохије.

Како је објаснио, свака епископија у православној цркви је самостална и аутономна кроз вјекове.

„Ова Митрополија је основана прије 800 година основао је Свети Сава. Овдје му се отац родио у Немањином граду – Симеон Мироточиви. Овдје се и крстио и послије прешао и Рашку, па се касније вратио у Зету и ослободио је од Византинаца, иако неки кажу да је поробио Зету. Ова митрополија је била самостална у пуном смилсу ријечи од укидања Пећке патријаршије 1766. године па се онда звала у то вријеме аутокефална зато што је она једина епархија Пећке патријаршије која је без прекида остала до данашњег дана“, навео је Амфилохије.

Звала се, како је додао, аутокефална јер је стварала државу и она није прихватила одлуке Цариграда којима је поништена Пећка патријаршија.

„То је касније прихватио Руски синод рукополажући епископе који нијесу тражили да буду рукоположени од Цариграда него од Русије, све до Митрофана Бана 1920. године“, казао је Амфилохије.

Према његовим ријечима, то поричу „незнавени, незналице, примитивци“.

Каже да је Свети синод Краљевине Црне Горе донио одлуку да се Митрополија црногорска присаједини Митрополији Србије, Карловачкој и да се све епископије који су некада биле Пећке патријаршије обједине.

„Одлука је потписана од Митрофана Бана, митрополита пећког Гаврила, Кирила Митровића, дакле синода који се оформио и тек тада је прави јер има три епископа“, који су први пут донијели одлуку 16. децембра. То је прихватио и Цариград и 1922. издао томос о обједињењу свих тих епископија и то је историјска чињеница“, наоди Амфилохије.

Пећка патријаршија се, како додаје није прекинула 800 година, а краљ Никола је обновио првог митрополита пећког Гаврила 1913. када је ослобођена Метохија и када је припадала Црној Гори.

„А сада наши мудри политичари одричу Црне Горе, одричу се Метохије и предају је, коме предају Метохију и Косово? Метохија је жила куцавица изворне Црне Горе Петровића. И сада да дође неко да пљуне на такву Црну Гору и да се одрекне те Црне Горе, то је срамотна прича. Надам се да ће проћи то вријеме незнавених, јер су Црном Гором увијек управљали знавени људи, мудри и паметни кроз вјекови, од Јована Владимира, Војислављевића до Немањића, Балшића, Црнојевића до Петровића“, закључио је Амфилохије.

Властодршци, дођите да се крстите часним крстом и да будете са својим народом

Након Литургије и водоосвећења у подгоричком саборном храму Христовог Васкрсења, хиљаде вјерника, предвођене Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем кренуле су у Литију према Немањином обали на ушћу Рибнице у Морачу, у молитвеном отпору дискриминаторском закон у о слободи вјероисповијести којим се озакоњује отимачина црквене имовине.

На саставцима двију ријека одржано је традиционално богојављенско пливање за Часни крст. Учествовало је око 200 такмичара, а побиједио је Игор Пренкић из Зете, коме је ово друга побједа након оне из 2013. године.

Потом је обављено саборно крштење дјеце и одраслих којим је Цркви Христовој прибројано преко стотину нових чланова.

Митрополит Амфилохије је, поздрављајући вјерни народ традиционалним поздравом „Бог се јави!“, рекао да се налазе на Новом Јордану.

„Морача и Рибница су данас постале нови Јордан. У Јордану се крстио Господ наш и открила се највећа и најсветија тајна неба и земље. С оне стране неба и земље јавила се Света Тројица, Бог љубави, Отац и Син и Дух Свети призивајући свако људско створење на љубав, на истину, на правду Божју и на вјечно достојанство“, рекао је он.

Додао је да се на да у Бога да ће на овом мјесту и убудуће бити оваква света сабрања за одбрану светиња, прије свих светиње душе.

„Ово мјесто је данас постало централно духовно мјесто цијеле Европе. Црна Гора је данас духовно постала центар Европе. И ово је позив свим европским народима да се врате сами себи, да се врате светим апостолима Петру и Павлу, да се врате оним великим и часним светим људима који су освештали Европу и Америку. Овај дан је дан када се Европа враћа сама себи. Ту Европу смо ми створили преко Јерусалима, преко цариграда, преко Свете Горе“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је да су вјечне вриједности овдје просијале прије толико вјекова, од времена Светог Јована Владимира.

„Ово нека буде позив Европи за њен повратак Богу, истинским вриједностима, вјечном људском достојанству. Нека буде позив и овима који су сада код нас на власти да и они, ако хоће да буду наследници краља и господара Црне Горе Николе Петровића, дођу овдје, да се и они крсте часним крстом и да буду са својим народом. И да буду свједоци истинске и праве Црне Горе. Нека се врате Богу, народу, светињи Божјој, да се врате вјечним вриједностима које ми свједочимо овдје“, поручио је Владика Амфилохије уз бурно одобравање сабраног вјерног народа.

Вјерници су пјевали пјесме о Косову и узвикивали „Не дамо светиње!“.

(ИН4С, mitropolija.com)

Видети још: Мило Ђукановић: Просрпски протести не могу да уздрмају власт, нећемо повући Закон о слободи вероисповести; Треба омогућити обнову Црногорске православне цркве; Вучић има отворени позив да дође у Црну Гору

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]