Početna strana > Hronika > Mitropolija crnogorsko-primorska: Uvažili smo sugestiju policije, Litija na Cetinju zasad neće biti održavana kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom
Hronika

Mitropolija crnogorsko-primorska: Uvažili smo sugestiju policije, Litija na Cetinju zasad neće biti održavana kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. januar 2020.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve odustala je od sutrašnje protestne litije na Cetinju posle sugestije policije, saopšteno je na sajtu Mitropolije. Litija je otkazana iz bezbednosnih razloga, pošto je jutros na Cetinju održan skup protivnika litije.

 

Saopštenje prenosimo u celosti:

Saopštenje za javnost

Cetinje, 22. januar 2020.

Crkvena opština cetinjska je, kao što je javnost upoznata, najavila održavanje molebana i Litije na Cetinju za četvrtak, 23. januar 2020. godine.

Litija je trebala da protekne u miru i dostojanstveno u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gdje se svake subote održava Služba Božija. Njen cilj je trebao da bude isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi vjeroispovijesti.

Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali Litije do Ćipura neće biti, jer Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave Policije, koja je umolila Mitropoliju da se od Litije uzdrži u ovom trenutku. Argumentacija Policije je bila da su u posjedu pouzdanih informacija da bi u toku Litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je upoznala Policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti.

Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo Litija i prelijepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u sjenku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, Litija na Cetinju zasad neće biti održavana.

Cetinjski manastir je bio i ostaje srce ovoga grada i ostaje, kao i do sada, otvoren za sve, bez obzira na nacionalna, ideološka i politička opredjeljenja.

Pravoslavna crkvena opština cetinjska

(mitropolija.com)

Videti još: Cetinje: Uz povike "E viva Montenegro", protivnici litije SPC održali protestnu šetnju kličući; Policija: Litije SPC na Cetinju neće biti