Хроника

Митрополија црногорско-приморска: Душко Марковић покушао да манипулише грађанима прогласивши митрополита Амфилохија за челника неког политичког покрета

Штампа
субота, 25. јануар 2020.

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да је премијер Црне Горе Душко Марковић јуче "учинио груб покушај манипулације грађанима" прогласивши митрополита Амфилохија за челника неког политичког покрета, узевши као аргумент за то своју тврдњу да се митрополит састао са делом црногорске опозиције.

У саопштењу Митрополије се наводи да Душко Марковић у Пљевљима није објаснио да ли би то у исто време значило да се митрополит ставио на чело Владе Црне Горе, кад се сусрео са њим на дан изгласавања Закона о слободи вероисповести.

Оцењује се да се не може сматрати озбиљном тврдња Марковића да у литији нема места за Црногорце.

"С обзиром на то да је господин Марковић изузетно добро обавјештен човјек, а имајући у виду и његове раније дужности, као и резултате посљедњег пописа, он и сам сасвим поуздано зна да је потпуно немогуће да у овако масовним окупљањима не учествује и велики број оних који су се на том попису изјаснили као Црногорци", саопштила је Митрополија.

Митрополија истиче да се врховни државни и национални интереси Црне Горе могу дефинисати само у најширем могућем консензусу грађана Црне Горе, а не простим прегласавањем и мајоризацијом.

"Нема на Литијама никакве пропаганде о томе да ће Црна Гора бити српска, јер је она једнако свих нас – и Срба и Црногораца и свих других који у њој живе", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се закључује да Митрополија остаје отворена за почетак правог, истинског и транспарентног разговора са црногорским властима о свим отвореним питањима, а прво и најважније је Закон о слободи вероисповести.

Видети још:

Душко Марковић: Пропаганда да ће Црна Гора бити српска, уз вулгарно плакатирање, нас неће поколебати да сачувамо државне и националне интересе

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]