Početna strana > Hronika > Mitropolija crnogorsko-primorska: Duško Marković pokušao da manipuliše građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta
Hronika

Mitropolija crnogorsko-primorska: Duško Marković pokušao da manipuliše građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. januar 2020.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da je premijer Crne Gore Duško Marković juče "učinio grub pokušaj manipulacije građanima" proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se mitropolit sastao sa delom crnogorske opozicije.

U saopštenju Mitropolije se navodi da Duško Marković u Pljevljima nije objasnio da li bi to u isto vreme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Ocenjuje se da se ne može smatrati ozbiljnom tvrdnja Markovića da u litiji nema mesta za Crnogorce.

"S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obavješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate posljednjeg popisa, on i sam sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci", saopštila je Mitropolija.

Mitropolija ističe da se vrhovni državni i nacionalni interesi Crne Gore mogu definisati samo u najširem mogućem konsenzusu građana Crne Gore, a ne prostim preglasavanjem i majorizacijom.

"Nema na Litijama nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da Mitropolija ostaje otvorena za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije je Zakon o slobodi veroispovesti.

Videti još:

Duško Marković: Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje, nas neće pokolebati da sačuvamo državne i nacionalne interese

(RTS)