Početna strana > Hronika > Miroslav Lazanski: Raketni štit u Rumuniji donosi nestabilnost u regionu
Hronika

Miroslav Lazanski: Raketni štit u Rumuniji donosi nestabilnost u regionu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 14. septembar 2011.

BEOGRAD – Potpisivanje sporazuma između SAD i Rumunije o razmeštanju raketnih presretača u Rumuniji donosi nestabilnost u regionu, jer zbog protivljenja Moskve svako ko potpiše takav sporazum može postati meta mogućeg ruskog odgovora, smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski. Lazanski kaže za Tanjug da to nije dobro ni za Srbiju koja je prvi sused Rumunije.

„Mi bismo tu, u slučaju nuklearnog sukoba, bili kolateralna šteta, kao za vreme Černobilja”, dodao je on i istakao da će do instaliranja američkog antiraketnog štiita proći još nekoliko godina pa nam ostaje da se nadamo da će između Moskve i Vašingtona, ipak, doći do neke vrste sporazuma po tom pitanju.

Lazanski smatra da će Rusija na ovaj potez Rumunije odgovoriti preusmeravanjem svojih raketa strateške namene iz centralnih delova Rusije prema toj zemlji ili će rakete srednjeg dometa postaviti blizu zapadnih granica Rusije i naciljati tu rumunsku bazu u kojoj će biti američke rakete presretači.

Prema njegovim rečima, američki antiraketni kišobran nije usmeren protiv Irana, već je, kako se može videti i na karti, lanac raketnih sistema koji okružuje Rusiju.

Lazanski kaže da su Rusi tražili pisane garancije od SAD i NATO-a da taj antiraketni štit nije usmeren protiv njih, ali da im ih Amerikanci ne daju.

„(Amerikanci) ne dozvoljavaju ruskim inspektorima da kontrolišu taj raketni štit, niti žele zajedničku izgradnju zajedničkog štita koji bi, eventualno, bio usmeren protiv nekih raketa iz Irana. Dakle, potpuno je jasno i svakom laiku da se ne radi ni o kakvoj odbrani od nekih mogućih raketa iz Severne Koreje ili iz Irana, nego se radi o vojnom okruživanju Rusije”, objasnio je on.

Američke rakete presretači, kako kaže, u celoj toj igri važne su zato što one svojim postojanjem zapravo neutrališu i obesmišljavaku svaki ruski uzvratni nuklearni udar na eventualni američki nuklearni udar.

„Ako vi ne možete svojim raketama iz Rusije da odgovorite na udar američkih raketa, onda ste vi razoružani. To je cilj američkog raketnog kišobrana u Evropi, sve ostalo su prazne priče”, zaključio je Lazanski.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Šta mislite ko će osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner