Početna strana > Hronika > Miroslav Lajčak: Dijalog je rešenje u evropskom duhu
Hronika

Miroslav Lajčak: Dijalog je rešenje u evropskom duhu

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. maj 2011.

Visoki zvaničnik EU Miroslav Lajčak rekao je da je strukturalni dijalog o problemu pravosuđa u BiH rješenje koje je u evropskom duhu i važan korak prema normalizaciji odnosa u BiH, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Lajčak je rekao da će strukturalni dijalog koji je dio proevropske strategije za BiH početi u junu, pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje EU Štefana Filea, i to ''bez presija, rokova koji vise nad glavom i prijetnji, tako da će sagovornici moći da fokusiraju na suštinske probleme''.

"Ovo je bio važan korak prema normalizaciji odnosa u BiH.Postigli smo dogovor da ne idemou konfrontaciju", rekao je Lajčak po povratku iz Sarajeva.

Lajčak je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u više navrata navodio da je cilj referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH da skrene pažnju na probleme, ali da je prihvaćena ponuda EU za dijalog i da neće biti referenduma.

"Dodik je obećao da će Parlamentu predložiti novu rezoluciju koja će poništiti prethodnu odluku", rekao je Lajčak, i dodao, da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton uvjerena da će on ispuniti svoja obećanja.

Ponudu o strukturnom dijalogu u zamjenu za povlačenje odluke o referendumu, Lajčak je smjestio u kontekst proevropske strategije za BiH koja je opisana u zaključcima Savjeta ministara u novembru prošle godine.

"Od tada, pozitivno je što proevropsku perspektivu u BiH svi prihvataju. Ali, dvije negativnosti upadaju u oči. BiH nema vlast sedam mjeseci nakon izbora, niti smo blizu formiranju, niti se zna ko bi trebalo da bude u vlasti. Druga negativnost bila je odluka o referendumu koja je dovodila u pitanje institucije Suda i Tužilaštva. Nema sumnje da je to bilo teško kršenje Dejtonskog sporazuma'', rekao je Lajčak.

On je napomenuo da se mnogi iznenade kada shvate da EU stvarno ima mehanizme za rješavanje problema i obrazložio da je ponuda EU "evropskiji i sofisticiraniji metod za rješavanje problema - a to je dijalog".

"Imperativ je bio da nađemo rješenje koje neće voditi daljim konfrontacijama, rješenje u evropskom duhu, i ovo što smo ponudili, strukturni dijalog, je savršen mehanizam", rekao je Lajčak.

Nakon sastanaka sa Eštonovom u Banjaluci, Dodik je rekao da referendum za sada nije neophodan i da Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

(Srna)