Početna strana > Hronika > Miroslav Ivanović: Politička pozadina ubistva mog brata Olivera od početka ukazuje da neće biti iskrene volje i zainteresovanosti da se utvrde sve činjenice vezane taj zločin
Hronika

Miroslav Ivanović: Politička pozadina ubistva mog brata Olivera od početka ukazuje da neće biti iskrene volje i zainteresovanosti da se utvrde sve činjenice vezane taj zločin

PDF Štampa El. pošta
subota, 17. avgust 2019.

 Ozbiljnost, značaj i politička pozadina ubistva mog brata Olivera Ivanovića ukazivali su od početka da neće biti iskrene volje i zainteresovanosti da se utvrde sve činjenice vezane za ovaj zločin, iako se stvari sasvim drugačije predstavljaju u javnosti.

To se potvrđuje i sad, 19 meseci posle njegovog ubistva. Oliver se našao između zvaničnih politika Srbije i Kosova, što je jedan od razloga zbog kojih ne postoji iskrena volja da se sprovede opsežna istraga, jer bi utvrđivanje činjenica bilo izuzetan politički adut u rukama jedne od zainteresovanih strana, kojih u ovom slučaju ima bar tri – kaže za Danas Miroslav Ivanović, sudija Apelacionog suda Kosova i brat Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, koji je ubijen 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u najužem centru severnog dela Mitrovice.

Povodom nezvaničnih najava da kosovski specijalni tužilac Sulje Hodža, koji vodi slučaj Ivanovićevog ubistva, uskoro odlazi u penziju, Miroslav Ivanović ocenjuje da to „ne bi trebalo da značajnije utiče na odlaganje istrage, iako će se novom tužiocu svakako dati neko kraće vreme da se upozna sa predmetom“.

– Ne mogu da procenim jer ne znam detalje, niti imam informacije. Na početku istrage, ja sam ulogu sadašnjeg tužioca shvatio tako kao da je reč o iskusnijem tužiocu i da je to odlučivalo pri njegovom izboru. Imao sam prilike da sa njim jednom ili dva puta razgovaram. Delovao je veoma korektno, ali rezultati istrage govore nešto drugo. Istina, on u tehničkom smislu nije izvršilac, nego nalogodavac. Ne bih želeo da grešim dušu, jer se bojim da je pravo pitanje koliko ima stvarnog raspoloženja da se istraga spovede i ubistvo Olivera Ivanovića rasvetli – napominje Miroslav Ivanović.

Specijalno tužilaštvo Kosova predmet o ubistvu predsednika SDP preuzelo je 8. marta 2018. od Osnovnog tužilaštva iz Kosovske Mitrovice, zvanično „zbog složenosti slučaja“, a nezvanično zbog navodnog „curenja informacija“. O ulozi Ambasade SAD i stranih obaveštajnih službi u istrazi se samo spekuliše, ali do sada osim hapšenja četvoro Srba, od kojih su dvojica još u kosovskom pritvoru, proširenja istrage na još dvojicu Srba i raspisivanja međunarodne poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koji je pod direktnom zaštitom predsednika i Vlade Srbije, drugih detalja o istrazi nema.

Sveće ispred sedišta SDP

Paljenjem sveća ispred sedišta SDP, mestu ubistva gde je ova građanska inicijativa postavila spomen ploču Oliveru Ivanoviću, juče je obeleženo 19 meseci od njegove likvidacije. SDP je ponovila da neće odustati od zahteva da se Ivanovićeve ubice i nalogodavci ubistva otkriju i privedu pravdi. Prema oceni nedeljnika Vreme, koje je u poslednjem broju objavilo top-listu „naprednjačkih afera“ tokom sedam godina vlasti, Ivanovićevo ubistvo je na prvom od deset mesta „Vučićeve zaostavštine“.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner