Početna strana > Hronika > Mirko Cvetković sledeće nedelje dostavlja plan o rekonstrukciji Vlade
Hronika

Mirko Cvetković sledeće nedelje dostavlja plan o rekonstrukciji Vlade

PDF Štampa El. pošta
subota, 19. februar 2011.

 BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković će sledeće nedelje dostaviti liderima vladajuće koalicije predlog rešenja za izlazak Vlade iz krize. Socijalisti još nisu od demokrata dobili predlog za rekonstrukciju Vlade, saznaje B92.

Cvetković će Tadiću i Dačiću predložiti dva modela rekonstrukcije Vlade
Cvetković će predsedniku Srbije i Demokratske stranke Borisu Tadiću i potpredsedniku vlade i lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću predložiti dva modela za rekonstrukciju Vlade.

Jedno je smanjenje broja ministarstava koje sa sobom nosi i promenu nekoliko zakona - o ministarstvima, budžetu, pa možda i o Vladi, a samim tim i skupštinsku raspravu. Druga opcija su personalne izmene.

Predsednik LSV Nenad Čanak smatra da bi u najavljenoj rekonstrukciji Vlade Srbije trebalo da preovlada princip racionalnosti i da u tom pogledu ima poverenja u premijera Cvetkovića.

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će ta stranka razmotriti sva rešenja kako u izbornoj godini uticaj socijalista ne bi bio umanjen. Socijalisti će se, kako je rekla, izjasniti tek kada čuju konkretan predlog demokrata.

"Videćemo kako se to reperkutuje na uticaj koji mi možemo imati u društvu u narednim mesecima", navela je Đukić Dejanović.

Odluku Tadića i Dačića čeka i G17 plus. Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković ne želela da otkriva da li je bilo reči i o nekim promenama u njenom kabinetu. Ona je najavila da će imena kandidata za nove članove vlade iz redova G17 Plus, umesto potpredsednika vlade Mlađana Dinkića i ministra za
Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović, biti poznata u sredu, posle sednice Predsedništva stranke u Kragujevcu.

"Posle sednice Predseništva, 23. februara u Kragujevcu, kada budemo znali konačan stav po pitanju koalicije i rekonstrukcije Vlade Srbije tada će biti i objavljena imena kandidata za nove ministre", rekla je Marković.

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović pozvao je danas vladu da prestane da "zamajava građane pričama o rekonstrukcijama".
Ona je navela da "G17 Plus neće rekonstruisati vladu preko medija, niti će sa koalicionim partnerima o rekonstrukciji razgovarati preko medija".

"Volim svoj sektor ovakav kakav je i nije mi dosadno u njemu i ne bih da komentarišem priče o spajanju ministarstava, izjavila je Snežana Samardžić Marković.

U LDP-u poručuju da ne učestvuju u razgovorima o rekonstrukciji niti da planiraju da uđu u Vladu. Lider ove stranke Čedomir Jovanović istakao je ranije danas da će njegova stranka podržati sve evropske zakone u parlamentu i da je već razgovorao sa čelnicima DS, SPS i G17 plus, koji su se ,kako je ocenio, razišli zbog privatnih razloga. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Za hitnu rekonstrukciju zalaže se SPO. Prema rečima Aleksandra Jugovića, rekonstrukcija je potrebna ne samo kako bi se kriza ublažila, već da bi se "stalno na put Miloševićevim kontroverznim biznismenima, sadašnjim tajkunima, njihovom tajkunskom bahatom i monopolističkom poslovanju i izbegavanju plaćanja poreza".

(Agencije)